Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nacistická nevěsta stojí před soudem: S neonacisty měla zavraždit 10 lidí

Autor: ČTK - 
27. července 2017
23:12

O tom, že Beate Zschäpeová byla integrální součástí neonacistické skupiny Národněsocialistické podzemí (NSU), která zavraždila deset lidí, se soud v Mnichově snaží přesvědčit státní zástupci. Jejich závěrečná řeč v procesu, který je v Německu jedním z nejsledovanějších za poslední desítky let, vstoupila už do třetího dne a celkem má trvat zhruba 22 hodin.

Dvaačtyřicetiletá Zschäpeová vytvořila podle vyšetřovatelů spolu s Uwe Mundlosem a Uwe Böhnhardtem teroristickou buňku, která v letech 2000 až 2007 zavraždila po celém Německu devět lidí tureckého a řeckého původu a jednu německou policistku.

Trojici, která většinou používala zbraň české výroby, jsou připisovány i dva bombové útoky v přistěhovaleckých čtvrtích Kolína nad Rýnem, které si vyžádaly přes 20 zraněných, a dále 15 případů přepadení bank.

Mundlos a Böhnhardt se zabili v roce 2011, když jim policie přišla na stopu, a tak je Zschäpeová jedinou členkou skupiny, která stanula před soudem. Rodačka z východoněmecké Jeny, které hrozí doživotní vězení, tvrdí, že se na kriminálních činech skupiny nepodílela; o vraždách i o bombových útocích se prý vždy dozvěděla teprve po činu.

Státní zástupci ale takovou interpretaci odmítají a jsou přesvědčeni, že Zschäpeová dobře věděla o všech aktivitách Národněsocialistického podzemí. Státní zástupkyně Anette Gregerová dnes v závěrečné řeči obžaloby Zschäpeovou popsala jako ženu, která všechny vraždy a útoky skupiny chtěla, podporovala a následně také dokumentovala.

Nebyla tedy žádnou náhodnou spolupachatelkou. "Obžalovaná se dobrovolně a zcela vědomě rozhodla pro život v ilegalitě. Rozhodla se pro cestu k teroru," prohlásila podle německých médií státní zástupkyně. Gregerová také vyjádřila přesvědčení, že když Zschäpeová více než 13 let žila s Mundlosem a Böhnhardtem v ilegalitě, musela se podílet na vnitřním rozhodování skupiny.

Navíc podle státní zástupkyně vedla jakýsi archiv, který dokumentoval zločiny skupiny. Oběma mužům také poskytovala alibi. Mnichovský soud případu dosud věnoval přes 370 jednacích dnů, během uplynulých více než čtyř let vyslechl 845 svědků a 42 znalců. Rozsudek by mohl padnout na podzim.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

DBBS ( 27. července 2017 23:49 )

Nebejt tý policistky, tak by zasloužila vyznamenání.

Zobrazit celou diskusi