Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Milují Trumpa a předběhli islamisty. Extremisté bodují na sociálních sítích

Autor: ula - 
20. září 2016
19:10

Extremistům a sympatizantům s neonacisty se daří úspěšně působit na internetové sociální síti Twitter. Jejich aktivita stoupla od roku 2012 o 600 procent. Uvádí to americká studie, která analyzovala dvě desítky účtů extremistických skupin a organizací. I když se Facebook a Twitter rozhodli xenofobní a nenávisté příspěvky mazat, aktivitu podobných skupin to příliš neomezuje.

Studie univerzity George Washingtona analyzovala 18 účtů amerických extremistických skupin a mimo jiné odhalila, že v posledních letech podobným účtům prudce stoupá počet odběratelů a také počet příspěvků.

Extremistům se daří víc než islamistům

A zatímco extremisté měli v roce 2012 průměrně 3500 odběratelů, nyní jich mají průměrně 22 tisíc. Proti účtům, které nějak sympatizovali s islamisty nebo s terorismem, Twitter výrazně zakročil v srpnu, kdy nechal zrušit 360 tisíc účtů.

Studie ovšem upozornila na to, že narozdíl od islamistů extremisté tuto sociální síť využívají relativně beztrestně.

Je to cenzura?

„Extremismus na sociálních sítích bohužel všeobecně roste. Facebook už ohlásil, že chce hlídat xenofobní, rasistické a nenávistné příspěvky a mazat je, Twitter k tomuto kroku také několikrát přistoupil. Je to ale citlivé, protože uživatelé to mnohdy označují za cenzuru,“ řekla Blesk.cz Jana Leitnerová, specialistka na sociální sítě. 

Twitter je podle Leitnerové výborným nástrojem na propagandu, má celosvětový dosah a dokáže spojit extremisty napříč celým světem. Na Twitteru je navíc jiná skladba uživatelů než na například na Facebooku. Vyskytují se tam lidé z médií, marketingu, celebrity, ale i politici.

Twitter podle Leitnerové problémové účty kontroluje, ale ne příliš. „Je to samozřejmě složité, já si myslím, že sociální sítě celkově tuhle problematiku, tedy šíření extremismu a nenávisti, podcenily,“ uvedla.

Američtí extremisté milují Trumpa

Twitter funguje na principu tzv. hashtagů, což jsou klíčová slova, podle kterých se obsah řadí. I ty byly předmětem zkoumání studie spolu s nejčastějšími tématy, která se na extremistických účtech řeší.

Velmi oblíbeným tématem extremistů je kandidát na amerického prezidenta Donald Trump. Jako svého favorita ho představuje na svém účtu například hnutí Ku-klux-klan, zejména kvůli jeho názorům na imigranty z Mexika a ze Sýrie a Afganistánu.

Nejčastěji používaným hasthagem je pak „#whitegenocide“: Genocida bílých. Většina extremistických skupin se domnívá, že díky přistěhovalcům v Americe „vyhyne bílá rasa“.

Jak podobné skupiny blokovat?

Kritici samozřejmě volají po tom, aby se sociální sítě více zabývaly projevy extremismu. Pokud narazí na podobnou skupinu na Facebooku nebo na Twitteru uživatel, může ji nahlásit.

„To ale ne vždy pomůže. Vyhodnocení je ale vždy na sociální síti a někdy to trvá docela dlouho. Takže možnost tam je, ale není to záruka toho, že by se extermismus nebo nenávistné příspěvky a uživatelé, kteří je šíří, nějak výrazně omezoval,“ dodává Leitnerová.