Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brusel prodlouží sankce proti Rusku, trvá i na dohodě o klimatu

Autor: ČTK, val, vei - 
22. června 2017
02:00

Evropská unie prodlouží hospodářské sankce uvalené na Rusko kvůli ukrajinské krizi. Rozhodnutí vrcholné schůzky oznámil na Twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk. Unie ukončení sankcí podmiňuje plným prosazením mírových dohod z Minsku. Hlavy států a vlád osmadvacítky se shodly také na tom, že Unie bude trvat na prosazení pařížské dohody o klimatu.

Evropská restriktivní opatření, o nichž bylo rozhodnuto v roce 2014, omezují export některých technologií do Ruska či přístup některým ruským finančním institucím na kapitálové trhy. Moskva reagovala sadou vlastních protiopatření.

Po čtvrtečním politickém rozhodnutí unijních špiček budou sankce fakticky prodlouženy v nejbližších dnech. Platit pak budou až do konce ledna 2018.

„K tomu rozhodnutí došlo i na základě zprávy, kterou na jednání Evropské rady předložila německá kancléřka paní Merkelová a nový Francouzský prezident pan Macron,“ řekl přímo v Bruselu po jednání rady reportérovi Blesk.cz český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dodal, že nikdo na jednání neměl k tomuto bodu výhrady.  

Summit EU ve čtvrtek o věci rozhodl poté, co jeho účastníky v podvečer u pracovní večeře německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron informovali o pokroku – či spíše jeho nedostatku – v prosazování dohod z běloruského Minsku. S nimi sankční režim Unie svázala na jaře 2015.

EU trvá na plnění klimatické dohody

Z čtvrtečního summitu také vyplynulo, že EU je odhodlaná rychle prosadit pařížskou klimatickou dohodu OSN z roku 2015.

Evropská unie se snaží být lídrem v boji proti klimatickým změnám poté, co americký prezident Donald Trump nedávno oznámil, že USA od dohody odstupují. Naznačil tehdy, že se pokusí vyjednat dohodu novou a pro Spojené státy spravedlivější. Unie ale do Washingtonu vzkazuje, že dohoda se znovu vyjednávat nedá.

Český premiér Bohuslav Sobotka věří, že se brzy podaří dokončit ratifikaci dohody i v českém parlamentu. „Jde o lepší vyhlídky a budoucnost našich dětí,“ napsal na sociální síti krátce poté, co se summit na záměru shodl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi