Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Špinavá jaderná bomba u amerických břehů? Přístav evakuovali zbytečně

Autor: ČTK, nka - 
15. června 2017
10:30

V přístavu v americkém Charlestonu vyhlásili poplach kvůli možné špinavé bombě s radioaktivním materiálem na jedné z lodí. Na palubě plavidla Maersk Memphis ale nakonec žádné nebezpečí není, mimořádná opatření pobřežní stráž odvolala, jak uvedla na Twitteru. Pobřežní stráž také oznámila, že zadržela člověka, který hrozbu ohlásil. Nyní ho vyslýchají bezpečnostní úřady.

Rejdařská společnost Maersk Line původně informovala, že americká pobřežní stráž ji o povaze nebezpečí informovala, firma proto okamžitě nechala posádku opustit palubu.

Americké úřady zalarmovala dvě videa na YouTube, v nichž muž jménem George Webb tvrdí, že na palubě lodi je „špinavá bomba“. Ta se na do podpalubí měla dostat v Pákistánu, kam plavidlo zavítalo během nedávné cesty na Blízký východ.

Podle webu ABC News se odtud loď skutečně nedávno vrátila. Podle záznamů měla opustit Spojené státy 14. dubna a navštívit Spojené arabské emiráty, Pákistán, Indii, Omán, Egypt a Španělsko. Do USA se vrátila toto pondělí.

„Špinavá bomba“ je termín, který se užívá pro výbušninu kontaminovanou radioaktivním materiálem. Není to tedy „pravá“ jaderná bomba.

fotrpjotr ( 15. června 2017 09:57 )

Pomatenci to svedou na Putina.

Zobrazit celou diskusi