Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chlouba oceánů se rozpadá a hrozí jí zkáza. Kdo zachrání loď Queen Mary?

Autor: ks, ČTK - 
15. března 2017
12:10

Historická zaoceánská loď Queen Mary, která hostila hollywoodské celebrity a za druhé světové války přepravovala americké vojáky do Evropy, se rozpadá a hrozí jí zkáza. Plavidlo, které od 60. let kotví v přístavu Beach Harbour u Los Angeles, potřebuje urgentní opravu možná až za 300 milionů dolarů (7,5 miliardy korun), tvrdí odborníci z agentury AP. 

Loď je považována za pamětihodnost, ročně ji navštíví 1,3 milionu turistů. V jejích útrobách našly místo restauranty, obchody a výstavní sály. Tři čtvrtiny zaoceánského plavidla jsou ale prý skoro na odpis.

Loď pohlcuje rez a blíží se chvíle, kdy už jí nebude pomoci, varují experti. Strojovna začíná propouštět vodu, a protože čerpadla už dávno nefungují, může se Queen Mary nadobro potopit. Ocelová konstrukce držící palubu se může zhroutit, pokud se na ní shromáždí větší počet lidí.

V listopadu místní radnice uvolnila na naléhavé opravy 23 milionů dolarů (586 milionů korun). Na rozsáhlejší opravy ale peníze chybějí. Skotsko, kde byla loď ve 30. letech spuštěna na vodu, už podle agentury AP pořádá mezinárodní sbírku. Vyzvalo britskou premiérku Theresu Mayovou, aby přiměla k finanční pomoci i Washington.

Podívejte se na video nové lodi Queen Mary 2: 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi