Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

105 let od potopení Titanicu: V Číně staví jeho kopii, komu se to nelíbí?

Autor: aba - 
15. dubna 2017
14:54

15. dubna uplynulo 105 let od nejznámějšího lodního neštěstí - potopení legendární lodi Titanic. Ten ve velké rychlosti narazil na ledovec a po několika hodinách se potopil. V ledové vodě Atlantiku nalezlo smrt více jak 1500 cestujících a členů posádky a dodnes toto neštěstí láká pozornost veřejnosti. V Číně teď staví repliku Titanicu pro zábavní park. Čelí ale ostré kritice ze strany potomků přeživších pasažérů.

Titanic byl postaven v Belfastu na objednávku firmy White star line a na svou první a zároveň poslední plavbu z anglického Southemptonu do New Yorku se "nepotopitelná loď" vydala 10. dubna 1912. Na její palubě bylo včetně posádky více jak 2200 lidí a při potopení kvůli nedostatečným záchranným člunům jich více jak 1500 zahynulo. 

V Číně ale teď staví pro potřeby zábavního parku dokonalou repliku plavidla. Návštěvníci si budou moci pronajmout kajutu na jednu noc a součástí lodi by měla být i zábava ve stylu roku 1912 a originálního zařízení lodi. 

Velkou kontroverzi ale vyvolaly plány společnosti, podle kterých by se do programu měl přidat i moment, který by simuloval náraz lodi na ledovec. Návštěvníci by tak měli autenticky zažít, jaké to bylo, být na lodi ve chvíli srážky. To velice pobouřilo příbuzné přeživších cestujících i obětí tragédie. Jedním z protestujících je i Jean Legg, potomek jednoho ze stevardů, kteří na lodi sloužili. "Můj otec zemřel, když mu bylo 90 a zvuky a obrazy lidí, kteří se topí a bojují o svůj život, s ním zůstaly až do jeho posledních dní. Kdyby věděl, že to chce někdo oživit znovu, asi byl se musel v hrobě obracet," říká rozhořčeně.

Podobné reakce se množily, až se generální ředitel celého projektu Sahojun Su rozhodl podle deníku Times od tohoto nápadu upustit a "zážitek" kolize lodi a ledovce z atrakce vynechat. Loď by měla být dokončena a připravena na první návštěvníky v roce 2018 a celková cena projektu je tři a čtvrt miliardy korun.

Na to, jak plán repliky Titanicu vypadá, se podívejte ve videu:

Video  Čína má velký plán: Staví repliku Titaniku, plout má po řece  - Daniela Soukalová, Reuters
Video se připravuje ...

zdendast ( 15. dubna 2017 15:12 )

Plesku,.. kam ti zmizela diskuze vo uprchlicich?..

Zobrazit celou diskusi