Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Milionářská daň i zrušení NATO. Německá Levice ukázala volební lákadla

Autor: ČTK, bk - 
11. června 2017
20:05

Milionářská daň, růst minimální mzdy, masivní státní investice a zrušení všech tajných služeb i Severoatlantické aliance. Hlavní body volebního programu v neděli schválil končící sjezd německé opoziční strany Levice. Postkomunistická formace zároveň nevyloučila vstup do vlády se sociální demokracií (SPD) a Zelenými.

Závěr třídenního sjezdu v severoněmeckém Hannoveru přinesl téměř jednomyslné schválení zhruba 100stránkového programu nazvaného „Sociální. Spravedlivý. Mír. Pro všechny“. Jeho obsahem je podle agentury DPA požadavek radikální politické změny.

Levice prosazuje zvýšení hodinové minimální mzdy ze současných 8,84 na 12 eur (asi 314 Kč), což je přibližně úroveň Lucemburska. Zároveň chce garantovat minimální důchod ve výši 1050 eur (téměř 27.500 Kč).

Příjem nad 26 milionů se 75procentní daní

Strana požaduje progresivní zdanění, přičemž roční příjem vyšší nad milion eur (přes 26 milionů korun) by ráda zdanila 75procentní sazbou. Na financování zdravotního pojištění se mají podílet ve stejné míře zaměstnanci i zaměstnavatelé. Doplatky u lékaře Levice odmítá.

Strana volá i po masivních veřejných investicích. Přes 120 miliard eur (přes tři biliony korun) by nechala ročně plynout do sociálního bydlení, škol, nemocnic a dopravní infrastruktury.

Levice se též vyslovuje pro ukončení všech zahraničních misí německé armády. Podporuje i rozpuštění NATO a vytvoření nového kolektivního systému bezpečnosti s účastí Ruska. Výhledově slibuje zrušit všechny německé zpravodajské služby.

Ve hře je koalice se sociálními demokraty

Straníci diskutovali také o možné účasti ve spolkové vládě s umírněnější SPD a Zelenými. Navzdory kritice šéfa SPD Martina Schulze tuto variantu zcela nevyloučila ani představitelka radikálního křídla Sahra Wagenknechtová, napsal server listu Tagesspiegel.

SPD nyní vládne s konzervativní unií CDU/CSU, Zelení jsou v opozici. Koalice SPD, Levice a Zelených už stojí v čele berlínské radnice. Parlamentní volby čekají Němce v září a podle květnového průzkumu veřejnoprávní televize ARD by se Levice do Spolkového sněmu dostala s šesti procenty, Zelení s osmi a SPD s 26 procenty.

Podívejte se, jak vypadalo setkání německé kancléřky Angely Merkelové s českým prezidentem Milošem Zemanem.

Video  Angela Merkelová se setkala s prezidentem Zemanem.  - Blesk/ Tadeáš Provazník
Video se připravuje ...

prycsnima ( 11. června 2017 20:23 )

 Za necelých 30 let po'89 se Německo zase stane DDR-NDR.To by se Honeckrovi líbilo.No a při tom přísunu nového obyvatelstva se pak z DDR stane Kalifát.To se bude sluníčkám taky líbit.

Zobrazit celou diskusi