Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Moc hodný chlapec to byl.“ Teroristu z Londýna jeho italská teta zatratila

Autor: nka - 
7. června 2017
22:40

Hodný chlapec, který se dal dohromady se špatnými lidmi. Tak příbuzní charakterizují třetího atentátníka z Londýna, Maročana Youssefa Zaghbu. Zaghba, který má italskou matku, vyrostl v Maroku. Po rozchodu rodičů se ale před dvěma lety odstěhoval do Londýna, kde se zradikalizoval.

V poklidné vesničce Fagnano poblíž italské Bologni všichni kroutí hlavou nad tím, že syn jejich sousedky Valerie Collinové stojí za víkendovým masakrem v Londýně. Zaghba matku v jejím bydlišti často navštěvoval a místní jsou jeho skutkem zděšeni. „Byl to moc hodný chlapec, to už teď ale říct nemohu,“ prohlásila Zaghbova teta Franca Lambertiniová, která bydlí v domě vedle své sestry.

Teroristé byli zastřeleni po osmi minutách vraždění. Jak to probíhalo, popsal svědek:

Video  „Útočníci nevěděli, co dělají.“ Svědek popsal, jak je policie zneškodnila.  - Reuters
Video se připravuje ...

Lambertiniová se z Maroka do Itálie vrátila před dvěma lety, kdy se rozešla s manželem. Ve vesnici, kterou nyní obléhají novináři, se už pár dní neobjevila.  Italskému deníku L’Espresso se ale matku teroristy podařilo najít a vyzpovídat.

Žena přiznala, že syn jí naposledy volal dva dny před útokem. „Když na to teď myslím, uvědomuji si, že to pro něj bylo rozloučení. Neřekl nic zvláštního, ale bylo to slyšet v jeho hlase,“ vzpomíná matka, která čin svého syna odsoudila.

Špatní lidé a démon internet

„Jako matka chápu bolest jiné matky. Vím, že už se s tím nedá nic dělat. Jsem ale připravená učinit cokoliv, co mezi nás přinese smíření,“ zdůraznila. „Když děti dělají chyby, rodiče se vždycky cítí vinni. Udělala jsem, co jsem mohla, a myslím si, že syna uvnitř sžíraly pochybnosti. Vždycky jsme kontrolovali, s kým se kamarádí, aby se nedal dohromady se špatnými lidmi. Jenže měl internet a odtamtud to všechno pochází,“ myslí si.

Zaghba se narodil i vyrostl v Maroku, kde jeho matka zřejmě konvertovala k islámu. Po rozchodu rodičů se odstěhoval do Londýna, kde měl dostat práci u otcových příbuzných. Namísto toho začal pracovat v pákistánské restauraci, kde se podle matky seznámil s extremistickými živly.

Noví kumpáni ho pak přesvědčili, aby odjel bojovat do Sýrie. Tam se chystal odletět z italské Bologni, na letišti ho ale zastavili policisté. Nakonec mladíka propustili, informace o něm ale předali britské straně a jeho jméno zanesli na evropský seznam potenciálně nebezpečných osob. Britská tajná služba ale mladíka nesledovala, protože podle ní nepředstavoval bezpečnostní riziko.

urim ( 8. června 2017 07:01 )

Ne internet,ne špatní přátelé, ale islám jako takový je pravý viník.

gabreta ( 8. června 2017 03:52 )

To asi Italská matka bude z Palerma. Tam se rodili jen ti hodní!!

Xeen ( 8. června 2017 00:30 )

Tak snad stačí, když EU vydá nařízení, kterým zakáže teroristům internet, nebo ne?

gogo56 ( 7. června 2017 23:16 )

všichni byli hodní, ti co přichází jsou taky hodní. ale jen do doby než se odpálí!!!!!

Zobrazit celou diskusi