Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Krásná au-pair Sara (21) a James (32) s miliony: Při masakru zmizelo 5 lidí

Autor: nka - 
6. června 2017
15:04

Po útoku v Londýně zůstává mezi pohřešovanými pět lidí. Většina z nich vyrazila o sobotní noci do centra metropole posedět s přáteli, kterým se ale během řádění teroristů ztratili. Příbuzní si stěžují na to, že nemají od policie žádné informace. Pravděpodobnou druhou obětí atentátu je ale Brit James McMullan, jehož kreditní karta se nalezla u jednoho z mrtvých.

Jediným Britem, jehož rodina po útoku v Londýně pohřešuje, je podnikatel James McMullan (32). James se o sobotní noci vypravil do centra, aby si po několika týdnech usilovné práce na novém projektu za miliony dal skleničku s bývalými spolužáky.

 

Pravděpodobně se stal obětí vrahů, u jednoho z těl se totiž našla jeho kreditní karta. Jamesova totožnost ale zatím není oficiálně potvrzena.

Sžíravá nejistota ubíjí jeho příbuzné. „Všechno, co nám policie řekla, je, že není na žádném seznamu – ani raněných, ani mrtvých,“ pláče Jamesova mladší sestra Melissa. „Jeho telefon až do včerejší půlnoci vyzváněl. Asi ho někde ztratil. Chtěli bychom ale alespoň něco, jakoukoliv informaci, abychom věděli, že něco dělají,“ prosí.

James dokončoval práci na internetovém projektu a zanedlouho měl uzavřít kontrakt v hodnotě milionu liber (přes 30 milionů Kč). V baru tak pravděpodobně chtěl úspěch oslavit. „Rodiče jsou zničení. Máma jenom sedí u televize a kouká se na zprávy. Nevíme, co jiného dělat,“ naříká Melissa.

Sara se radovala z neplánovaného volna, místo toho zmizela

Příbuzní pátrají i po 21leté au-pair Saře Zelenakové z Austrálie.  Ta se do Londýna přestěhovala za prací minulý rok a letos v srpnu se chtěla vrátit domů.

Jak to v centru Londýna vypadalo bezprostředně po útoku? Podívejte se na dramatické video:

Sara měla v osudnou noc hlídat děti. Na poslední chvíli ale dostala volno, protože její povinnosti převzala babička ratolestí. S přáteli proto vyrazila na skleničku do centra. V panice nastalé při útocích se ale kamarádům ztratila. „Oddělila se od přátel a od té doby ji nikdo neviděl. Její telefon vyzváněl, ale nebrala to a teď už bude mít vybitou baterii,“ napsali příbuzní na Facebooku.

„Cítím se strašně. Nevím ani, jak se jmenuju. Nemůžu vůbec přemýšlet,“ řekl serveru Telegraph Sařin nevlastní otec Mark. „Londýnské úřady nám nemohou dát žádné informace, mají kvůli terorismu informační embargo, takže nemůžeme nic zjistit. Už se pohřešuje 48 hodin,“ popsal nešťastný otec. Rodiče z australského Brisbane se proto rozhodli vypravit se do Londýna a stále doufají, že Saru najdou.

Španěl skateboardem bránil ženu, zůstal ležet na zemi

Španěl Ignacio Echeverría (39), který v Londýně pracoval v bance jako finanční analytik, se v sobotu večer s přáteli vracel ze skateparku. Cestou se bohužel připletli do cesty vraždícím teroristům.  Ignacio se statečně vrhl na jednoho z atentátníků, který před jeho očima podřezával ženu. „Naposledy ho viděli, jak padl na zem, když skateboardem bránil napadenou ženu,“ napsal Ignaciův bratr Joaquin na Facebooku.

Příbuzní i přátelé od soboty po Španělovi pátrají po londýnských nemocnicích, zatím ho ale nenašli. Doufají, že nakonec nebude mezi potvrzenými oběťmi. „Požádali nás ale o jeho otisky prstů. To není dobré znamení,“ zoufá si Joaquin.

Mezi pohřešovanými jsou také dva Francouzi – Sebastien Belanger a Xavier Thomas. Kuchař Sebastien (36) v britské metropoli žil sedm let. V sobotu večer popíjel s přáteli ve francouzském bistru v centru, když je napadli islamisté s noži. Všichni vyskočili, začali křičet a utíkat. V nastalé panice se Sebastien ztratil.

Teď po něm přátelé pátrají v nemocnicích i na policii a po městě vyvěšují letáky. Stejně jako další pozůstalí si stěžují na nedostatek informací, které se jim od úřadů dostává. „Jediné, co mohou v tuto chvíli dělat, je informace přijímat, ale žádné nesdělují. Takže jsme zatím vůbec nic nezjistili,“ řekl Sebastienův kamarád Damien.

Sebastienův krajan Xavier byl v sobotu v centru Londýna s přítelkyní Christine Delcrosovou a kamarády.  Christine leží po útoku v nemocnici ve vážném stavu. Po Xavierovi se ale slehla zem. Do Londýna včera vyrazila Christinina sestra. „Obracím se na všechny, kdo mají o Xavierovi nějaké informace. Je pohřešovaný. Máme hrozný strach,“ napsala na Facebooku.

Vše o útoku v Londýně čtěte ZDE >>>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi