Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Francouze v ISIS zabíjí iráčtí vojáci. Smrt si zaslouží, zní z Francie

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Mii - 
31. května 2017
21:35

Radikálové, kteří se narodili ve Francii, bojují po boku teroristického hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii a které podle deníku The Wall Street Journal na základě informací francouzských speciálních jednotek zabíjejí iráčtí vojáci, si svůj osud zaslouží. Podle agentury Reuters to ve středu řekl mluvčí francouzské vlády.

List The Wall Street Journal (WSJ) tento týden napsal, že francouzské občany zabíjejí příslušníci iráckého dělostřelectva a pěchoty během bitvy o Mosul. Francouzské speciální síly jim podle WSJ poskytují souřadnice a další potřebné údaje.

V řadách IS v Iráku a Sýrii bojuje podle francouzských úřadů asi 700 francouzských státních příslušníků. Francouzští činitelé již dříve uvedli, že prioritou úřadů je tyto osoby zlikvidovat, aby se nemohly vrátit do vlasti a páchat teroristické útoky.

„Říkám to všem bojovníkům, kteří se přidávají k IS a kteří jedou do zahraničí vést válku: vést válku znamená podstupovat riziko, a musejí s tím počítat,“ řekl vládní mluvčí Christophe Castaner na otázku, zda nové francouzské vládě toto cílené zabíjení nevadí.

Castaner ani francouzské ministerstvo zahraničí ve středu tvrzení WSJ podle Reuters nepopřeli. Ministerstvo k tomu uvedlo, že Paříž „podniká své operace v souladu s mezinárodním právem“.

Poslední velký útok islamistů v Evropě se udál v britském Manchesteru. Takhle probíhal:

Video  Rekonstrukce útoku: Tohle se dělo uvnitř haly v Manchesteru  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi