Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ISIS chce lidem otrávit jídlo a chystá útoky na letadla, tvrdí experti

Autor: Mii - 
22. května 2017
19:30

Bezpečnostní služby se domnívají, že teroristické hnutí Islámský stát (ISIS) vymýšlí plán, jak otrávit západní zdroje potravin pomocí chemikálií. Konkrétně těch, které jsou rozpustitelné ve vodě a které lze snadno získat v obchodech. Podobné techniky už testuje na lidských „pokusných králících“, vyplývá z dokumentů, které získal web britského deníku The Times.

ISIS svým vězňům podle listin posypává jídlo a vodu chemikáliemi, které se nacházejí v pesticidech, a tudíž není složité je získat. Testuje na nich, jak působí. Bezpečnostní služby se tak obávají, že nebude trvat dlouho, než se ISIS pokusí takto otrávené jídlo vyslat na Západ nebo vyvine snahu k sabotování vodovodní infrastruktury.

Experimenty jsou zaznamenané v dokumentech nalezených v Mosulské univerzitě poté, co irácké speciální jednotky osvobodily město od bojovníků ISIS. Stojí v nich například, že jedna oběť pozřela thallium sulfát – bezbarvou látku bez chuti, jež se rozpouští ve vodě – a začal jí natékat mozek a trávicí ústrojí. Zemřela deset dní poté.

Islámský stát látku nazval „ideálním smrtelným jedem“ a uvedl, že jí vlastní dostatek, aby pokryla jejich potřeby. Pravost dokumentů potvrdily americké a britské bezpečnostní složky.

Teroristé také na další oběti testovali sloučeninu na bázi nikotinu, po které člověk do deseti sekund ztratil vědomí a do několika hodin zemřel. Ingredience k tomuto jedu lze extrahovat z tabákových výrobků, thallium sulfát zas lze zakoupit v několika zemích včetně USA.

Listiny obsahují také návody a recepty, jak nikotinovou sloučeninu vyrobit. „Je to strašlivý návrat k dobám, kdy nacisté testovali nervové plyny na živých bytostech. Během druhé světové války takových testů vykonali tisíce,“ sdělil pro The Times expert na chemické zbraně Hamish Bretton-Gordon.

Vybuchující notebooky

Podle OSN můžou být v souvislosti s Islámským státem problém také laptopy na palubě letadel. Je jen otázkou času, než se teroristům podaří propašovat přes letištní kontroly laptop, který bude obsahovat bombu. Myslí si to šéf protiteroristických snah OSN Jean-Paul Laborte, který svůj komentář sdělil poté, co se Evropská unie vyslovila proti zákazu osobních počítačů na letech mezi Evropou a USA.

V Americe podobný zákaz platí od března – z osmi zemí světa si lidé při cestě do USA nemohou na palubu letadla vzít větší elektronické zařízení, než je mobilní telefon. Podle Laborteho je to třeba proto, že laptopové bomby se začnou objevovat do dvou až tří let.

Problém také podle něj je, že postupem času se bojovníci budou stávat zkušenějšími a odhodlanějšími, takže i přes sebelepší kontroly se na Západ potenciálně nebezpeční lidé dostanou.

Praktiky jsou v Islámském státu brutální. Video zachytilo, jak velitel šlape po hlavách svých bojovníků, protože kouřili:

Video  Velitel ISIS šlape po hlavách teroristů, protože kouřili.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi