Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Bratr teroristy z Manchesteru chtěl zavraždit vyslance OSN. Plán odhalili

Autor: simao, ČTK - 
28. května 2017
08:27

Bratr teroristy Salmana Abediho, který při útoku v britském Manchesteru zabil 22 lidí, byl prý členem islamistické buňky a plánoval atentát na vyslance OSN v Libyi - Němce Martina Koblera. Uvedl to list The Daily Telegraph s tím, že plán naštěstí včas odhalili. Britská policie vedle toho nově zveřejnila snímky Abediho ze dne útoku.

Útok bratr manchesterského teroristy Abediho byl chystán na dobu, kdy bude německý vyslanec OSN Kobler pobývat v metropoli Tripolisu. Plán byl ale překažen dříve, než mohl být realizován, uvedly diplomatické zdroje.

Rodiče přišli do Británie jako uprchlíci

Libyjské bezpečnostní síly údajně buňku několik měsíců sledovaly a označily Hashema Abediho, dvacetiletého bratra sebevražedného atentátníka z Manchesteru, za „významného hráče“.

Islamisté již měli téměř připravenou výbušninu, jejíž výbuch měl zasáhnout Koblerův konvoj. Abedi se narodil v Manchesteru libyjským rodičům, kteří do Británie přišli jako uprchlíci ve snaze uniknout pronásledování ze strany režimu někdejšího libyjského diktátora Muammara Kaddáfího.

Při útoku na multifunkční halu v severoanglickém Manchesteru, kde koncertovala americká zpěvačka Ariana Grande, zahynulo v noci na úterý 22 lidí, včetně osmileté holčičky, a 116 dalších utrpělo zranění. K akci se přihlásilo radikální hnutí Islámský stát. Abediho bratr Hashem a jeho otec byli v Tripolisu ve středu zatčeni.

VIDEO: Podívejte se na rekonstrukci teroru v Manchesteru

Video  Rekonstrukce útoku: Tohle se dělo uvnitř haly v Manchesteru  - Reuters
Video se připravuje ...

Britská policie přitom v sobotu zveřejnila snímky předpokládaného pachatele pondělního teroristického útoku v Manchesteru. Dvaadvacetiletý Brit libyjského původu Salman Abedi je na nich zachycen v den atentátu. 

„Víme, že jedním z posledních míst, kam Abedi šel, byl byt v centru města a odtamtud se vydal na cestu do manchesterské arény,“ uvedli šéf manchesterské policie Ian Hopkins a britský národní koordinátor boje proti terorismu Neil Basu ve společném prohlášení.

Policie shání další informace o Abedim

Byt v centru města podle nich Abedi zřejmě využil jako místo pro kompletaci výbušného zařízení, které následně odpálil v multifunkční hale. Policii se podle Hopkinse a Basua podařilo dosud shromáždit řadu důležitých informací o Abedim, jeho kontaktech, způsobu sestrojení bomby, financování jeho činu i místech, na kterých se pohyboval.

Policisté nicméně stále potřebují další informace a od zveřejnění Abediho fotografií si slibují, že je dostanou od veřejnosti. Ne zcela jasné je zatím stále to, kde se Abedi pohyboval v době od 18. května, kdy se vrátil z Libye na britské ostrovy, do spáchání činu.

Na vyšetřování teroristického útoku se podle policie v současnosti podílí stále kolem tisíce příslušníků různých oddělení. Prioritou zůstává snaha zjistit, zda se na plánování útoku kromě Abediho podílel i někdo další. Británie přitom právě v sobotu snížila stupeň teroristického ohrožení z nejvyššího „kritického“, který představuje bezprostřední nebezpečí, na „závažný“, který považuje hrozbu útoku za velmi pravděpodobnou.

VIDEO: Zdrcená matka přišla o dceru při teroru po koncertu Ariany Grande

Video  Zdrcená matka o smrti Olivie (15) z Manchesteru: Není to oběť!  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

akko ( 28. května 2017 17:10 )

Je zajimave,ze po kazdem teroristickem utoku vyjde najevo,ze dotycny byl uradum znam a hlidan...Jak se muze takovy parchant vubec volne pohybovat a jak ho hlidaji,kdyz se mu ten utok povede?...a kazdy terorista byl "slimak"....neni to k zamysleni?

iFender ( 28. května 2017 10:19 )

Vcera v MCDonaldu nekolik rodin tipuji ,kazdy 2-4 deti si pekne vychutnavali "menu" no jo,ale z nasi kapsy!Wonderfull Life!

iFender ( 28. května 2017 10:13 )

Politici,kapitalisti a manageri si bydli ve vladnich popripade hlidanych ctvrtich ti vsichni zavinili multi kulti a tkzv. demokracii aby mohli vyuzivat levne pracovni sily.Podivejte se ,jeste dnes nemaji dost a volaji po utecencich.My ,kteri nesouhlasime jsme rasisti a meli bychom drzet hubu.Jak historie ukazala jednou na vas znovu dojde mili nenazranci!!!

mikimaus321 ( 28. května 2017 10:01 )

Zavraždit vyslance OSN to by politici začali konečně jednat,do měsíce by tady nebyl žádný kripl,a v Chomutově konečně někomu rupli nervy jse nemohl dívat jak cigoši beztrestně dělají bordel

provokaterka ( 28. května 2017 09:58 )

Jak jsou hned všichni chytří,ale až po "funuse"

Zobrazit celou diskusi