Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přes 100 mrtvých v turistickém ráji Čechů. Na Srí Lance zabíjejí živly

Autor: mah, ČTK - 
27. května 2017
09:20

Na Srí Lance řádí monzunové lijáky. Ty vyvolaly záplavy a sesuvy půdy, které si vyžádaly už 100 obětí, dalších 99 lidí je nezvěstných a pátrají po nich bezpečnostní složky. Skoro 3000 obyvatel ostrova už živly vyhnaly z jejich domovů. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na prohlášení srílanské vlády. Ostrov v Indickém oceánu je oblíbený i u českých turistů, až na výjimky ho ale navštěvují mimo monzunovou sezonu.

„V okrese Kalutara bylo zaznamenáno minimálně pět sesuvů půdy,“ řekl mluvčí policie Prijantha Džajakody s poukazem na jednu z nejhůře postižených oblastí nacházející se na západním pobřeží Srí Lanky, jižně od metropole Kolomba. „Záchranné operace stále pokračují,“ dodal.

Armáda k přepravě osob z postižených oblastí používá velká obrněná vozidla a čluny. Mnoho lidí je však uvězněno ve vesnicích ve vnitrozemí, kam se bezpečnostní složky s čluny nemohou dostat. Srílanská vláda požádala OSN a mezinárodní společenství o pomoc.

Nejvíce srážek spadne na Srí Lance během monzunové sezony, která obvykle trvá od května do září, napsala agentura Reuters. Srílanští meteorologové uvedli, že nynější deště jsou nejhorší od roku 2003, a v nadcházejících dnech očekávají další srážky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi