Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zabijácká tornáda zasáhla Texas a další státy USA: Zemřelo nejméně 7 lidí

Autor: ČTK, bk - 
30. dubna 2017
21:50

Nejméně sedm lidí přišlo o život a 55 utrpělo zranění kvůli sérii tornád a rozsáhlým záplavám, které postihly americké státy Texas, Missouri, Mississippi, Arkansas a Oklahoma. Tři tornáda se přehnala v sobotu odpoledne a večer místního času oblastí východně od texaské metropole Dallasu. Nejvíce zasaženo je město Canton, které leží asi 100 kilometrů od Dallasu.

Podle amerických médií tornáda zničila řadu domů v okresech Henderson, Van Zandt a Rains. Dálnice v celé oblasti policie uzavřela, neboť meteorologové hlásí možný výskyt dalších tornád a ta, která se oblastí již přehnala, převracela na dálnici auta.

Úřady okresu Van Zandt původně informovaly o nejméně pěti obětech tornád v Texasu, starostka Cantonu ale později uvedla v bilanci čtyři mrtvé. Důvod rozporuplných údajů nebyl vyjasněn.

„Tornádo udeřilo jen kilometr a půl od mého domu,“ uvedla sedmnáctiletá Hayley Herronová z Cantonu. „Škody jsou děsivé. Tornádo strhlo elektrické vedení a vyrvalo ploty, domy mých přátel byly zničeny, některé budovy úplně zmizely. Stromy byly vytrhány z půdy a leží rozptýlené po pastvinách. Nikdy v životě jsem takovou zkázu neviděla,“ popsala Herronová.

Státy Oklahoma a Missouri zasáhly prudké deště. Pršet začalo už v pátek a na mnoha místech voda zaplavila domy a silnice. Popadané stromy mnohde přerušily elektrické vedení. Guvernéři obou zasažených států už vyhlásili mimořádný stav. Meteorologové déšť předpovídají také na dnešek.

Podívejte se, jaké může nadělat tornádo škody:

Video    - Reuters
Video se připravuje ...

prycsnima ( 30. dubna 2017 22:15 )

 Jaké domy?I ty starý chaty v čr by vydtržely více. Vždyď ty "domy" v usa jsou z papundeklu.Ale pro hloupý usa lid to stačí.

y1xcvbnm ( 30. dubna 2017 14:49 )

Ty domy jsou snad z papíru a dřeva.

Zobrazit celou diskusi