Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čech Marek byl v místech, kde živly zabily přes 200 lidí: Nedokážeme to chápat

Autor: mah, ČTK - 
2. dubna 2017
12:30

Tragédie s velkým množstvím obětí, která zároveň způsobila obrovské materiální škody. Tak líčí svědci tragédii ve městě Mocoa na jihozápadě Kolumbie. Při záplavách a sesuvech půdy tu zemřelo přes 200 lidí a další se stále pohřešují. Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos v regionu vyhlásil stav nouze a na pomoc dorazila i armáda. Jen před pár dny oblast navíc opustil Čech Marek Jelínek.

„Každý den prší a silnice jsou vymleté. Někde dokonce žádné nebyly,“ napsal ČTK Marek Jelínek, který se s několika dalšími Čechy v oblasti pohyboval. „Nedokážeme to úplně chápat, vždyť jsme tam před pár dny byli. Řeka vypadala ale klidně. Problém je, že ráno jsou obrovské lijáky, a pak navečer. Nebylo dne, kdy nepršelo. Prší i tady v Ekvádoru asi 180 kilometrů od (města) Mocoa,“ uvedl Jelínek.

Neštěstí se stalo ve městě s přibližně 40 tisíci obyvateli, správním středisku provincie Putumayo, která leží poblíž hranice s Ekvádorem. Sesuvy vyvolaly silné deště v noci z pátku na sobotu místního času, které rozvodnily několik řek. Bláto a usazeniny se následně navalily na domy a ulice v Mocoa.

„Lidé nebyli na katastrofu připraveni“

Do oblasti, kde zasahuje armáda, přijel prezident Juan Manuel Santos, jenž vyhlásil v regionu stav nouze. K pohromě přispěla i změna klimatu, upozornil vedoucí delegace OSN v Kolumbii Martin Santiago.

„Bylo slyšet hluk řeky, a proto moje rodina odešla, jelikož jsme věděli, že přijde lavina,“ řekl agentuře AFP 38letý místní obyvatel Harvey Gómez. „Lidé nevěděli, co dělat, nebyli jsme připraveni (na takovou katastrofu),“ prohlásil naopak 69letý Hernando Rodriguez.

Hermán Granados, anesteziolog z malé regionální nemocnice v Mocoa, agentuře AP vylíčil, že celou noc čistil rány obětem. Nemocnice ale podle něj neměla dostatečné krevní zásoby pro tak velké množství pacientů. Někteří zdravotníci prý přišli do nemocnice pracovat, ačkoli pohřešovali své vlastní příbuzné.

„Všude byla mrtvá těla. Ulice zmizely

Eduardo Vargas spal v noci v domě se svou ženou a miminkem. Sousedi jej probudili bušením na dveře. Celá rodina pak rychle prchala obklopena panikařícími lidmi. „Nebyl čas na cokoliv, vypověděl 29letý muž. Když se pak vrátil na místo svého obydlí, zjistil, že nezůstalo nic z toho, co museli ve spěchu zanechat.

Óscar Londoňo hledal ráno rodiče své ženy. Cestu k jejich domu ale nenašel, protože ulice, které znal, najednou zmizely. „Všude okolo byla (mrtvá) těla," vzpomíná. Když se dostal do oblasti, kde tchán s tchýní žili, uviděl „jen bláto a kamení“. Záchranáři jej nakonec navedli do hor, kde objevil své příbuzné mezi ostatními přeživšími. „Bylo to setkání plné slz,“ dodal.

Takhle vypadá město Mocoa po sesuvu půdy:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi