Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Alexandrovci znovu vystupují: Moskva viděla první koncert od letecké tragédie

Autor: bru/ČTK - 
16. února 2017
21:05

V armádním divadle v ruské metropoli se dnes konalo první vystoupení Alexandrovova armádního souboru písní a tanců od letecké katastrofy, při které v prosinci zahynula většina pěveckého sboru. Obnova armádní chlouby v co nejkratší době představovala pro ruské ministerstvo obrany jeden z nejdůležitějších úkolů, prohlásil činitel, který koncert zahajoval.

„Tragédie z 25. prosince vzala našim přátelům život. Vzpomínáme na ně a máme je rádi. Navždy zůstanou v srdcích souboru. Ale život jde dál a naší povinností je zachovat jedinečný soubor,“ řekl na úvod koncertu náměstek ministra obrany Nikolaj Pankov a připomněl, že Alexandrovci už slyšeli aplaus ve více než 70 zemích světa.

Na pořadu dnešního koncertu byly podle agentury Interfax tradiční hity, včetně legendární Kalinky.

První vystoupení Alexandrovců po letecké katastrofě První vystoupení Alexandrovců po letecké katastrofě | ČTK

„Velká čest a odpovědnost“

Do konkursu na uvolněná místa v souboru se přihlásilo více než 2000 uchazečů. „Od dětství jsem snil o tom, že budu v tomto souboru,“ svěřil se agentuře AFP mladý sborista Alexej Martirosjan. „Pro mě je to velká čest a odpovědnost,“ prohlásil další z úspěšných uchazečů Maxim Maklokov. „Jsme nováčci, ale pomáhají nám, abychom zachovali tradice,“ dodal.

Soubor je podle generála Viktora Baldina „součástí ruské duše“ a jedním ze „symbolů Ruska“. Nikdo jiný podle něj nedokáže takovým způsobem zpívat vojenské písně či opěvovat roli ruských vojáků v první a druhé světové válce.

Následovat má koncert v Kremlu na armádní svátek 23. února, o den později má soubor zpívat na zahájení soutěží armádních sportovců v Soči. V březnu má soubor naplánované turné ve Francii.

Při letecké katastrofě zemřelo 64 členů souboru

Orchestr, založený v roce 1928, zasáhla koncem loňského roku letecká katastrofa. Letoun ruského ministerstva obrany s 92 lidmi na palubě, včetně 64 členů slavného Alexandrovova souboru, se zřítil 25. prosince časně ráno do Černého moře krátce po startu z letoviska Soči. Nikdo katastrofu nepřežil.

Letadlo Tu-154 mělo na letišti Adler u Soči mezipřistání kvůli dotankování. Letělo z Moskvy za ruskými vojáky v Sýrii. Na palubě byli takřka všichni členové pěvecké části Alexandrovova souboru.

Alexandrovci měli ještě před katastrofou naplánováno turné v deseti krajských městech České republiky, a to v termínech od 11. do 22. května.

Podívejte se, jak tragédie zasáhla Rusko:

tgbg ( 17. února 2017 08:22 )

Přijedou tito fašističtí darebáci otravovat také k nám? Na tancích, jako v 1968?

steelheart ( 16. února 2017 22:03 )

Alexandrovci vždy měli úroveň!

y1xcvbnm ( 16. února 2017 21:42 )

 to je fofr

Zobrazit celou diskusi