Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Trumpův muž zaskočil Rusy v Bruselu hrozbou síly. Moskva žádá vysvětlení

Autor: pet/čtk - 
16. února 2017
10:10

Rusko má zájem na zlepšení vztahů s americkým ministerstvem obrany, pokusy jednat s Moskvou z pozice síly ale k ničemu nepovedou. Novinářům to ve čtvrtek řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu v reakci na středeční prohlášení svého amerického partnera Jamese Mattise v Bruselu. Rusko podle Šojgua od Pentagonu očekává vysvětlení.

Mattis na zasedání ministrů obrany NATO uvedl, že Spojené státy zůstávají otevřené možnosti obnovení spolupráce s Moskvou a zajistí, aby diplomaté vyjednávali ze silné pozice. USA podle něj nejsou ochotny dovolit Rusku, aby prostřednictvím svých akcí „hovořilo silněji než kdokoliv v této místnosti“.

„Jsme připraveni obnovit spolupráci s Pentagonem, ale pokusy budovat dialog s Ruskem z pozice síly jsou marné,“ citovala ruského ministra agentura TASS. „Očekáváme, že Pentagon své stanovisko vysvětlí,“ dodal.

Vysvětlení by se podle Šojgua mohla Moskva dočkat už na čtvrteční schůzce náčelníka ruského generálního štábu Valerije Gerasimova s předsedou sboru náčelníků štábů USA Josephem Dunfordem v ázerbájdžánském Baku. Podle oficiálního komuniké mají hovořit o vzájemné komunikaci a o předcházení možným krizovým situacím.

Na sklonku vlády Baracka Obamy kontakty mezi ruskou a americkou armádou fakticky ustaly. Čtvrteční schůzka Gerasimova s Dunfordem je prvním setkáním armádních špiček Ruska a USA od zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

pfoto1 ( 24. března 2017 09:20 )

To je fakt dement, jako by nevěděl, že Kuba bylo území USA!

Jiri_Sauer ( 16. února 2017 14:43 )

Koukám Kremloboti a Putinovi řiťolezci tady mají sraz

Jiri_Sauer ( 16. února 2017 14:41 )

Aaaa Kemloboti se scházejí )

Jiri_Sauer ( 16. února 2017 14:38 )

Socane, ty jsi dement. Ty atomovky na Kubu si Kennedy asi objednal.

agfor ( 16. února 2017 12:09 )

Nedivte se. Poslední válka na území USA byla válka severu proti jihu a amíci mají přece Batmana, Supermana, kapitána Amerika a jiné šašky.

Zobrazit celou diskusi