Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zbraně v USA dostanou schizofrenici i mentálně retardovaní: Senát zrušil omezení prodeje zbraní duševně nemocným

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
16. února 2017
06:45

Senát Spojených států dnes schválil zrušení regulace z doby předchozího prezidenta Baracka Obamy, která bránila osobám s duševními poruchami zakoupit si střelnou zbraň. Informovala o tom agentura AP s tím, že omezení se týkalo asi 75 000 lidí. Anulaci musí ještě podepsat prezident Donald Trump, jeho podpis se ale předpokládá.

Obamova administrativa se v reakci na případy střeleckých masakrů v amerických školách rozhodla zpřísnit prověrky zájemců o pořízení zbraní. Součástí rešerše se tak stalo nejen ověření minulosti ve federálních rejstřících, ale také dotaz na sociální správu, zda daná osoba není vedena jako mentálně postižená či zda nemá stanoveného opatrovníka.

Kritici tohoto opatření tvrdili, že omezení je příliš široké a že je nespravedlivé vůči postiženým lidem. Republikány ovládaný Senát proto poměrem hlasů 57 proti 43 odsouhlasil zrušení zmíněné regulace.

Republikáni tradičně s regulací zbraní nesouhlasí a odvolávají se na druhý dodatek americké ústavy, který občanům USA umožňuje vlastnit a nosit zbraň.

marianskelazne ( 16. února 2017 09:15 )

tam uz zesileli uplne vsichni, ne 83%, jak se nekde pise, ale 100% psych. narusenych

zemekf ( 16. února 2017 08:45 )

no potěš pánbů magor se stíhou a krochnou v kapse )))))))) neproběhlo tu něco podobného ve Žďáru, nepobodala schizofrenička kluka, není mrtvý ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání