Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Myslivci bez pušek a muzea bez sbírek: Prosadí Komise přísné omezení zbraní?

Autor: všm - 
21. března 2016
19:28

Po krvavých teroristických útocích v Paříži se Evropská komise rozhodla zpřísnit podmínky pro držení zbraní. To vyvolalo zděšení nejen mezi zbrojařskými svazy a sdruženími, ale také mezi českými myslivci či muzejníky. Hajní by totiž přišli o možnost používat poloautomatické zbraně, zkomplikovala by se i příprava lesníků mladších 18 let. Pro kurátory by zase zpřísnění unijní směrnice znamenalo znehodnocení řady cenných sbírek. 

„Komise chce nechat znehodnotit řadu zbraní, které se nacházejí i ve sbírkách Východočeského muzea. Na první pohled bohulibý postup. Nemusíme se bát, že se z nich kdy bude střílet. Jenomže my tady ty zbraně uchováváme funkční právě proto, aby jejich mechanismy bylo možno studovat,“ uvedl pro Blesk.cz Jan Tetřev, kurátor sbírky zbraní Východočeského muzea. Upřesnil ovšem, že jde o jeho osobní názor, nevyjadřuje tak postoj celé instituce.  

Podle něj je znehodnocování muzejních zbraní podobné tomu, jako kdyby se u automobilů-veteránů zavařoval motor, aby s nimi už nikdo nikoho nemohl přejet. „Máme tu řadu prototypů, které nikde jinde nejsou, a ty by byly znehodnocením nenávratně zničeny. Čili pro kulturní dědictví Evropy, které je v muzeích, představuje návrh katastrofu. Rozdíl mezi hodnotou fungujícího prototypu a téhož předmětu znehodnoceného, je procentuálně stejný jako rozdíl mezi českou královskou korunou před a po jejím přejetí tankem,“ dodal Tetřev.

Lesníci i myslivci protestují

Původní návrh Komise skutečně počítá s tím, že by se přísnější pravidla vztahovala i na sběratele a muzea. Měli by povinnost zbraně hlásit a získat na ně povolení, v případě automatických zbraní by pak měli všechny deaktivovat.  

Obecně by měl začít rovněž platit zákaz vlastnictví poloautomatických neboli samonabíjecích zbraní. Zkrátila by se také platnosti zbrojního průkazu z deseti na pět let a vlastnictví zbraně by bylo limitováno dovršením plnoletosti bez výjimek.  

To by podle českých myslivců mohlo zkomplikovat vzdělávání studentů. „Požadavek EK na minimální věk vlastníka zbraně od 18 let by ohrozil přípravu mladých lesníků a myslivců, kteří mohou nyní držet zbraň od 16 let, přičemž sportovní střelci mohou mít zbraň již od 15 let,“ uvedla Martina Novotná z Českomoravské myslivecké jednoty v oficiálním prohlášení.  

Rovněž zdůraznila, že samonabíjecí zbraně pro účely myslivosti nejsou v České republice žádnou novinkou, ale používají se již od roku 1946. „Zákaz samonabíjecích pušek je nežádoucí stejně jako zpřísnění legislativy související s držením zbraní. V České republice již takto klesá počet myslivců a restriktivní opatření může v konečném důsledku znamenat další snížení počtu myslivců,“ dodala Novotná.  

Nový návrh, lepší návrh?

Cíle Komise zkritizoval i zástupce sdružení LEX, které „brání zájmy všech legálních držitelů zbraní“. „Na posledním jednání výboru Evropského parlamentu navrhl zástupce Evropské komise, že zbraně, které chtějí zakázat, by měly být vyvlastněny bez náhrady. Od té chvíle se s Evropskou komisí nemáme o čem bavit - vyvlastnění bez náhrady je porušení základních lidských práv a s někým, kdo takto uvažuje, nelze v demokratické společnosti o čemkoli jednat,“ popsal pro Blesk.cz David Karásek.

Evropský parlament ale podle jeho slov původní návrh Komise v podstatě smetl ze stolu a v současné době připravuje jeho novou variantu. Ta už by prý neměla šikanovat ƒ„bezúhonné držitele legálních zbraní“. V to doufá i česká europoslankyně za ANO Dita Charanzová. „Komise to vzala za špatný konec a je dobře, že jsme směrnici v téhle podobě odmítli. Doufejme, že návrh po projednání v Evropském parlamentu už bude vypadat mnohem lépe,“ nastínila pro Blesk.cz politička. To se ale uvidí až v praxi.

„Jako boj s terorismem si asi nikdo nepředstavujeme, že by se zakázalo držení legálních zbraní - zatím jsem neslyšela o teroristovi, který si koupil samopal a šel ho nahlásit na úřad, případně požádal o zbrojní průkaz,“ dodala Charanzová.  

Lepší dohled a kontrola je třeba

I kritici návrhu ale vesměs oceňují základní myšlenku - snahu o vyšší bezpečnost - a některé dílčí nápady. Podle europoslankyně je zpřísnění podmínek na místě už jen kvůli tomu, že se nelegální trh se zbraněmi, včetně jejich prodeje přes internet, ukázal jako „děsivě dobře fungující součást jednotného trhu“. Dalším velkým problémem jsou prý znehodnocené zbraně. V některých případech je totiž průměrně šikovný mechanik dokáže uvést zpět do života. „Právě ty se pak dostaly do rukou teroristů třeba i při útocích v Paříži. Proto je nutné došlápnout si na státy, které k tomu svým laxním přístupem k zákonům přispěly,“ popsala politička.  

S tím souhlasí i český komunistický europoslanec a stínový zpravodaj návrhu Jiří Mašálka, jak uvedl pro Blesk.cz: „Jediné velmi malé pozitivum vidím v možnosti sjednotit postup znehodnocování zbraní v EU, kde se ukázal na případu Slovenska  potenciální bezpečnostní problém,  jelikož ne všechny státy znehodnocují zbraně stejně důkladně.“ Narážel přitom na fakt, že podle vyšetřovatelů byly při teroristickém útoku na pařížskou redakci Charlie Hebdo použity zbraně ze Slovenska. Ty byly jen částečně znehodnoceny a po nákupu útočníky opět uvedeny do provozu.  
O návrhu se naposledy diskutovalo minulý týden. Jeho zpravodajka, britská konzervativní poslankyně Vicky Fordová, z titulu předsedkyně výboru zorganizovala 15. března slyšení s odborníky o možných dopadech. Stanovisko výboru pro jednotný trh a ochranu spotřebitele by mělo být známo koncem června po hlasování o zprávě Fordové. Parlament celou věc prodiskutuje pravděpodobně na podzim.  

Pieta za oběti útoku na redakci Charlie Hebdo:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1pepan ( 22. března 2016 13:42 )

Tak to tu dnes máte, pro jistotu zničte celá muzea, ať mají teroristé méně práce.

pk55 ( 22. března 2016 06:18 )

Ty jsi také pěkně řachlej

proioxis ( 22. března 2016 00:55 )

Ty seš debil, klasickej odstřelovej kus....

radka.seznam ( 22. března 2016 00:14 )

Pryč z EU! Jejich hloupých nařízení mám už plný zuby!!! Jsme jako lovná zvěř pro Cikány a teď ještě i pro muslimy a beze zbraní??? Co je to tu za bordel????

radka.seznam ( 22. března 2016 00:11 )

Nesouhlasím s EU! Musíme mít možnost se bránit a zvlášť teď, při invazi muslimů!!! Vyzbrojte se, než to stopnou!!!!!

Zobrazit celou diskusi