Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rusové otevřou centra převýchovy pro muže. Domácí násilníci mají být hodnější

Autor: nka - 
15. února 2017
12:25

Speciální krizová centra pro muže se sklony k domácímu násilí mají vzniknout v Rusku. Psychologové postižené, kteří své blízké terorizují přehnanou agresí, budou učit být hodnější. Napsal to ruský server Life.ru s odkazem na záznam z jednání vládní komise pro ochranu práv nezletilých.

Rusko nedávno násilí v rodině překvalifikovalo z kategorie trestného činu na pouhý přestupek. Vláda proto nyní uvažuje, jak případům domácí agrese předcházet.

Vládní komise tak schválila návrh otevřít v Rusku pro muže, usvědčené z napadení svých blízkých, krizová centra. Místo administrativního postihu se tak násilníci budou muset svěřit do péče psychologů a chodit na terapii, aby se jejich poklesek už neopakoval.

Návrh odsouhlasilo i ruské ministerstvo zdravotnictví. Jeho představitelé si ale vymínili nutnost vytvoření právních norem, na základě kterých by bylo možné násilníky k podstoupení terapie přinutit.

Experti se ptají po metodách převýchovy

Odborníci zatím na novinku pohlížejí s rozpaky. Upozorňují, že nejdříve je třeba vyjasnit, kdo za provoz center bude platit a jaké metody „převýchovy“ se v nich budou používat.

Hlavou kroutí také nad tím, jestli je vůbec možné domácí násilníky změnit. Psychiatr Michail Vinogradov se domnívá, že převýchova agresorů se může podařit maximálně ve dvou procentech případů. „Ti lidé mají určitou strukturu osobnosti, která se už nedá změnit. Proto jestli člověk své blízké bil dřív, tak je bude bít i v budoucnu. Možná si po takovém kurzu bude dávat větší pozor, bude rodinu zastrašovat, aby ho nenahlásila,“ myslí si Vinogradov.

Ozývají se také hlasy, že podobná centra by spíše měla vzniknout pro ženy a děti, které pod jhem domácích tyranů trpí. „Když je někdo agresivní, najde si jakoukoliv výmluvu, jen aby do žádného kurzu nebo centra nemusel chodit. Pokud už máme utrácet peníze státu, tak na vytvoření rehabilitačních center pro oběti domácího násilí. V současnosti v Rusku taková centra nemáme, existují pouze na nevládní nebo komerční bázi,“ upozorňuje advokátka Marija Bastová.

Salon krásy nebo saunu by nechtěli?

Ostře se proti návrhu staví Aljona Popovová, aktivistka vystupující proti dekriminalizaci domácího násilí, jejíž internetová petice za vytvoření nového zákona proti domácímu násilí už v Rusku získala přes 46 tisíc podpisů. „Ještě bychom tak pro ně mohli otevřít salony krásy nebo speciální sauny s masážemi,“ rozčiluje se.

Zákon o dekriminalizaci domácího násilí podepsal 7. února ruský prezident Vladimir Putin. Agrese vůči členům rodiny tím zmizela z trestního zákoníku a je nově kvalifikovaná jako přestupek.

Podle nových pravidel člověk, který se svými blízkými jednal surově poprvé, může dostat jen pokutu, trest veřejně prospěšných prací o maximální délce 120 hodin, nebo odnětí svobody na maximálně 15 dní. Jako trestný čin s odpovídajícím potrestáním je domácí agrese hodnocena, až když se jí pachatel dopustí opakovaně.

tgbg ( 16. února 2017 07:39 )

Velmi vhodné místo pro KÁGÉBÁKA Putlera.

Zobrazit celou diskusi