Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Důchodkyně si zlomila nohu: 6 hodin čekala na sanitku, v nemocnici zemřela

Autor: haj - 
21. května 2017
19:40

Seniorka uklouzla a upadla, přičemž si zlomila nohu. Zavolala si proto záchranku, jenže ta se asi někde zapomněla a dorazila až o neskutečných šest hodin později. Bohužel zpoždění se ženě stalo osudným, jelikož druhý den zemřela.

Politováníhodný případ se odehrál ve Velké Británii. Daphne Williams (†78) byla nucena čekat na sanitku šest dlouhých hodin v agonii poté, co na dvorku před domem upadla na beton a zlomila si levou stehenní kost.

Pomoc si ubohá důchodkyně poprvé volala v 16:20, jenže když pořád nikdo nejel, zavolala také svým příbuzným. Ti k jejímu domu v Hanmeru okamžitě přijeli a sami se snažili přivolat záchranku hned několikrát. Báli se ovšem s Daphne hýbat, aby jí ještě více neublížili. Postarší žena tak zůstala sedět na zemi, dokud sanitka konečně nedorazila ve 21:33 a neodvezla ji do nemocnice Wrexham Maelor Hospital.

Tam lékaři na následující den naplánovali operaci, kterou ovšem posléze zase odložili, aby mohli paní Williams podat správné léky a připravit ji na zákrok a na narkózu, která pro ni mohla být rizikem. Jenže krátce po operaci se ženě značně přitížilo. Začala trpět střevní neprůchodností, což také představovalo velké riziko hrudní infekce.

Svůj boj o život nakonec Daphne prohrála. Po jejím skonu byla provedena pitva, při níž koroner došel k závěru, že smrt způsobilo selhání ledvin a srdce v kombinaci s bronchopneumonií (typ zápalu plic) v důsledku zlomeniny způsobené jejím pádem. Vše sice ovlivnil i ženin dřívější zdravotní stav, ale pravdou je, že nekonečné čekání na sanitku se na ní ošklivě podepsalo.

Záchranka se již pozůstalým omluvila a vysvětlila, že původní telefonát seniorky byl vyhodnocen jako „zelená dvojka“, což znamená život neohrožující. Proto sanitka dala přednost jiným případům s vyšší prioritou. „Není to stupeň kvality služeb, který bychom chtěli poskytovat. Pokud by tu byla rodina paní Williams, ráda bych se jim omluvila,“ vzkázala pro Mirror Gill Plemming ze záchranné služby Welsh Ambulance Service.

VIDEO: Dramatická srážka tramvaje se sanitkou v Praze na I.P. Pavlova

Video  Aktu.cz: Srážka tramvaje a sanitky na I. P. Pavlova  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

 

nika70 ( 21. května 2017 22:45 )

Tak to je trochu reakce mimo, ne?!

majojo ( 21. května 2017 22:32 )

Běžná praxe u nás. Na sanitku jsem se zlomeninou stehenní kosti čekala čtyři hodiny, pak dvě na rentgen a další čtyři než v nemocniční ambulanci rozhodli o hospitalizaci.

agfor ( 21. května 2017 21:38 )

Matka, 90ti letá, si zlomila ruku v nemocnici v Mostě, a protože není cikánka nemá nárok na odškodné.

Slavek ( 21. května 2017 20:30 )

 Tak u nas proplaceji zasahy vrtulniku pouze mezi 70 a 200, v anglii to zrejme plati i pro sanitky. Tak to jsme na tom vlastne dobre.

bizon_pepa ( 21. května 2017 20:13 )

Tak to bylo asi v Děčíně na pohotovosti.

Zobrazit celou diskusi