Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C

Dal si sushi, pak mu našli v břiše červa: Muži se zakousl do sliznice

Autor: nka - 
14. května 2017
19:56

Stále větší obliba sushi v Evropě s sebou přináší i vyšší riziko nebezpečné parazitární infekce. Nedávno lékaři popsali případ Portugalce, který po konzumaci japonské pochoutky vážně onemocněl a endoskop v jeho útrobách odhalil živého červa.

Muž se po týdnu krutých bolestí v nadbřišku, zvracení a zvýšené teploty dostal do nemocnice. Podrobný rozhovor ukázal, že pacient před začátkem obtíží jedl sushi.

Video: Co si o sushi myslí výživová poradkyně?

Video  Tloustneme po suši: Jaké je ještě dietní a kolik ho můžeme sníst?  - David Vaníček, Jan Jedlička, ilustrační záběry: Youtube
Video se připravuje ...

Když gastroenterolog jeho trávicí trakt prohlédl endoskopem, objevil v žaludku svíjejícího se bílého červa zakousnutého do sliznice. Poté, co lékaři parazita pomocí speciální síťky odstranili, se mužův stav rychle zlepšil.

Pacient trpěl anisakiózou – parazitární nákazou způsobenou konzumací infikovaného rybího masa. Onemocnění bylo až dosud v Evropě málo časté. Objevovalo se jen občas ve Skandinávii nebo Nizozemsku, kde lidé někdy jedí syrové ryby. Častější je v Japonsku, kde každoročně postihuje přes tisícovku osob.

Lisabonští lékaři případ zveřejnili v časopise BMJ Case Reports. Varovali tak kolegy, aby tuto infekci brali v úvahu při pátrání po příčinách bolestí břicha a střevních komplikací u pacientů, kteří nedávno jedli sushi.

„Vzhledem k tomu, že stravovací zvyklosti se mění, se anisakióza na Západě stává stále častější chorobou, kterou bychom měli brát v úvahu u pacientů s konzumací syrových ryb v anamnéze,“ řekla gastroenteroložka Joana Carmová.

„Pacienti mohou mít alergické symptomy. Gastrointestinální příznaky pak zahrnují bolest břicha, nevolnost a zvracení,“ popsala Carmová.

Anisakiózu způsobuje parazitický sleďový červ, jehož larvy žijí ve svalovině ryb. Pokud člověk maso nakažené ryby před konzumací tepelně neupraví nebo nezmrazí, larvy se v jeho trávicím traktu rozvinou v dospělce a pokusí se zavrtat do stěny střev.

To se jim sice nepodaří, jejich tělíčka ale vyvolají imunitní reakci organismu, který se jim brání. V důsledku toho může vzniknout silná bolest břicha, zvracení a zánět střevní sliznice. U citlivých pacientů pak parazit vyvolává anafylaktickou reakci, která může být velmi závažná a zahrnovat otoky, svědění, pokles krevního tlaku až celkový kolaps organismu.

Účinnou obranou před červem je prohřátí masa na teplotu nad 60 stupňů, anebo jeho hluboké zmražení na alespoň 15 hodin.

 

europa ( 15. května 2017 05:22 )

Vy chytráci, ochutnali jste to vůbec někdy? Nejsem žádná celebrita, ale sushi miluju, je to strašně dobrý, prostě lahůdka. Taky sem si myslel to, co vy, ale pak jsem ochutnal a změnil názor. Doporučuju!!!

prochaskanamoste ( 14. května 2017 20:31 )

jen ať mají červy všichni, protož jsou jak posedlí, kdo nebyl na sushi, jakoby ani nebyl, není in, a ještě těma syrovýma rybama krmí nezodpovědně malé děti, no, jo, blbí a ještě blbější sereblity VIP.

Zobrazit celou diskusi