Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Konec vraždících kamionů? Tahle vychytávka mohla zachránit v Nice životy

Autor: Martin Valeš - 
7. května 2017
08:00

Postavit rozjetému kamionu do cesty betonový kvádr nestačí, ukazují testy. Přitom právě na beton spoléhají teď pořadatelé velkých akcí. Jenže to by museli oblast mohutně obezdít. Ovšem v Německu vymysleli zřejmě lepší řešení: lehčí, ale chytřejší překážku.

Loňské útoky v Nice a Berlíně ukázaly, jak snadné je pro teroristy vzít kamion a povraždit spoustu nic netušících lidí. A i když se pořadatelé velkých akcí uchýlili k různým opatřením, pořád jsou nedostatečná. Test německé silniční inspekce Dekra ukazuje, že běžné dvoutunové bloky z betonu prorazí i menší náklaďák.

Ale jistá firma z Uslaru v Dolním Sasku přišla s chytřejším řešením. Její kovové zábrany nemají auto zastavit svou vahou, nýbrž jeho pohybovou energii přesměrovat. Jako byste srovnali zápasníky sumo a džudo – zatímco první spoléhá na sílu a vlastní tíhu, džudista se snaží využít soupeřovu energii proti jemu samému. Auto vlastní rychlostí nadskočí, čímž o hybnost přijde a zastaví se takřka na místě.

Zábrany by měly být nejen účinnější než betonové kvádry, ale půjdou i snáze rozmístit a nebudou tolik překážet či hyzdit okolí.

Veřejný test v Uslaru byl svým způsobem úspěšnější, než výrobce čekal. Ačkoliv byl řidič chráněn speciální kovovou klecí, utrpěl vážné zranění. Vyprošťovali ho přítomní záchranáři a vrtulník jej vzal do nemocnice; bude ale v pořádku, ujišťují úřady.

Jak fungují kovové zábrany vs. klasické betonové kvádry: 

gabreta ( 7. května 2017 11:18 )

V Nice a ostatních městech EU, mohlo zachránit životy to, vědomě nepřijímat do EU teroristy!!

fotrpjotr ( 7. května 2017 10:35 )

Proč se raději neodstraní příčina těchto zbytečných tragedií?

zab_haz ( 7. května 2017 09:44 )

Přesně tak. V tomto umírajícím kontinentu se obvykle místo příčin se draze, složitě a nezřídka marně, řeší důsledky.

ohrazenice ( 7. května 2017 09:41 )

Jsem překvapen že cenzurovaný fekál Blesk dovolil diskuzi. O cikánech a islamistech je diskuze tabu.

bizon_pepa ( 7. května 2017 09:18 )

To je ale hloupý názec článku. Už něj se dá určit, že dále není třeba číst. Protože bude obsahem naprosto nesmysl závěr. Takže nadpis je vlastně správně.

Zobrazit celou diskusi