Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Britský sir chce zůstat v EU. Bývalý velvyslanec se děsí front na letištích

Autor: mah - 
1. května 2017
18:35

Sir Ivor Roberts chce zůstat občanem Evropské unie i po brexitu. Bývalý britský velvyslanec v Irsku se proto rozhodl požádat o irské občanství. Přidal se tak k více než 50 tisícům Britů, kteří se rozhodli pro podobné řešení. Jeho žádost by měla být pouhou formalitou. Robertsův otec se narodil v Severním Irsku, takže má nárok na britské i irské občanství. Řekl to na sebe v sobotním rozhovoru pro The Irish Times.

Sir Ivor Roberts zastával post velvyslance v Irsku mezi lety 1999 a 2003. Žádost o irské občanství se rozhodl podat proto, aby zůstal zároveň občanem Evropské unie. Jeho otec se narodil v Severním Irsku, takže má Roberts nárok na dvojí občanství.

V rozhovoru sir Ivor Roberts prozradil, že ho k rozhodnutí dovedl brexit. Evropské občanství je pro něj důležité i kvůli domu, který má v Itálii, kde také sloužil jako velvyslanec. „Nechci vystávat ve frontách na letišti v Římě pokaždé, když tam pojedu,“ řekl k tomu bývalý diplomat. V rozhodnutí ho prý podpořily i jeho tři děti, které o občanství v Irsku požádaly už dříve. 

Dům v Itálii ale pro Robertse není jediným důvodem. V Irsku stále udržuje osobní i obchodní vztahy. „Vždy jsem měl k Irsku blízko, i když někteří lidé z jejich ministerstva zahraničí by s tím asi nesouhlasili,“ dodal.

Podívejte se, jak to vypadá na letišti v Římě, když se nechcete vzdát muslimského šátku:

Video  Muslimku nechtěli pustit do letadla v šátku. Drsnou hádku natočila.  - YouTube / Aghnia Adzkia
Video se připravuje ...

Zároveň neplánuje vzdát se britského občanství. „Strávil jsem 40 let ve službách britské vlády, nemám tedy v plánu se zbavovat britského občanství,“ řekl k tomu Roberts.

Stejné řešení volí čím dál více Britů

Irské ministerstvo zahraničí se od brexitu potýká s nárůstem žádostí o irské občanství. Počet žadatelů z Velké Británie a Severního Irska strmě stoupá. Za první čtvrtletí podali Britové už 51 079 žádostí. O statistice informoval web deníku The Independent. To je o 69 procent více než za stejnou dobu před rokem. Irské ministerstvo dokonce muselo přijmout více úředníků, aby žádosti stíhali zpracovat.

Velký zájem o irské občanství byl znát už několik dní po referendu o brexitu. Poštovní pobočky v Belfastu se tehdy ocitly v obležení lidí, kteří chtěli žádat o irské občanství. Mnozí z nich se na poštu museli vypravit dvakrát, zájem byl totiž tak velký, že pobočkám došly oficiální formuláře.

Pro Brity může být získání irského pasu poměrně snadné. Podle tamních zákonů má na irské občanství právo každý, jehož rodiče nebo prarodiče pochází z Irské republiky nebo Severního Irska.

Jak vidí situaci kolem brexitu europoslanci, se můžete podívat zde:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi