Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Alergik mohl zemřít kvůli šikaně: Spolužák mu pomazal obličej burákovým máslem

Autor: nka - 
14. dubna 2017
07:03

Americký student čelí soudu za to, že pomazal spícímu spolužákovi obličej burákovým máslem. Napadený chlapec totiž trpí závažnou alergií na arašídy a musel vyhledat lékaře kvůli silnému otoku obličeje. Příbuzní přitom tvrdí, že kdyby se mu máslo dostalo do úst, mohl zemřít.

Dvacetiletý Dale Merza může jít kvůli šikaně až na tři měsíce do vězení, navíc mu hrozí pokuta ve výši tisíc dolarů (25 tisíc Kč).

O rok mladšímu spolužákovi Andrewovi Seelymu měl na podzim během spánku pomazat obličej arašídovým máslem. Chlapec o tom rodičům řekl až tento týden a matka se rozhodla předat věc právníkům.

Video: Co dělat, když vaše dítě postihne silná alergická reakce?

Video  Pavel Urík vám řekne, jak se zachovat ve chvíli, kdy dítě dostane velkou alergickou reakci.  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

„Jsme z toho zdrceni. Poslali jsme syna na školu a mysleli jsme si, že tady bude v bezpečí. Vidím, že jsme se mýlili. Mohlo ho to zabít,“ řekla matka.

Advokát útočníka ale tvrdí, že rodina napadeného celý incident zbytečně zveličuje.  „Byl to jenom vtip. Nevěděli jsme, že je alergický. Prostě šlo o klukovinu,“ hájí útočníka další studenti.

Univerzita v Michiganu, kam chlapci chodí, se od případu distancovala. Útok se podle ní neodehrál v kampusu, ale v domě patřícím studentského bratrstvu Alpha Chi Rho, jehož byl chlapec členem. Toto seskupení přitom čelilo obvinění ze šikany i v minulosti.

Ta je ostatně ve studentských klubech na amerických univerzitách poměrně častá. Členství v nich totiž bývá podmíněno iniciačními rituály, které nezřídka zahrnují násilí a ponižování.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi