Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rakovinu odhalí nový test z kapky krve. Nádory najde i v nejranějším stádiu

Autor: nka - 
8. března 2017
21:25

Přelomovou analýzu krve vyvinuli vědci z kalifornské univerzity. Odhalí přítomnost rakoviny v těle a dokáže ji lokalizovat i v nejranějším stádiu vývoje. Svůj objev badatelé publikovali v časopise Nature Genetics.

„Objevili jsme to náhodou. Nejdřív jsme jen hledali signály rakovinných buněk v organismu a pokoušeli jsme se přijít na to, kde vznikají. Pak jsme si ale všimli chemických stop dalších buněk a uvědomili jsme si, že jejich kombinace nám umožňuje pochopit, jestli je v organismu nádor a kde roste,“ řekl podle agentury RIA Novosti Kun Zhang, šéf týmu z univerzity v kalifornském San Diegu.

Výzkumníci využili toho, že každá tkáň v organismu má unikátní soubor takzvaných epigenetických značek. To jsou chemické sloučeniny na povrchu molekul DNA, které jsou schopné měnit fungování jednotlivých genů. Badatelé tyto značky analyzovali na povrchu deseti různých orgánů a vyvinuli algoritmus, pomocí kterého je možné s použitím stovek tisíc těchto značek určit místo rostoucího nádoru.

Fungování nové metody poté badatelé vyzkoušeli na vzorcích krve sedmdesátky onkologických pacientů. Ukázalo se, že jejich test najde zdroj nádorových buněk s až 90procentní přesností a to i v případech, kdy novotvar už začal metastazovat.

Včasné odhalení nádoru výrazně zvyšuje šanci pacientů na přežití. Jak lékaři postupují v případě raného stádia rakoviny děložního čípku?

Video  Jak se léčí předrakovinotvorné stavy?  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

Vědci už delší dobu usilovně pracují na vývoji nástrojů, které by umožnily nádor diagnostikovat co nejdříve. Před dvěma lety přišli s testem, který je schopen stopy nádorových buněk najít v krvi s téměř stoprocentní přesností. Nebylo ale možné s jeho pomocí určit, kde v těle choroba udeřila.

Když uděláte takový raný screening, tak jsou ti pacienti ještě zdraví. Vezmete jim krev a zjistíte, že v ní jsou stopy rakoviny. To ale nestačí, protože nevíte co dál,“ upozornil Zhang. „My jsme nyní vyvinuli metodu, díky které můžete určit, kde v těle nádor roste,“ zdůraznil.

Jak ale Zhang přiznává, výzkumníky ještě čeká dlouhá cesta klinického výzkumu, než bude možné jejich metodu začít běžně používat. „Má to velký potenciál. Musíme ale provést ještě další klinická sledování, než náš test uvedeme do praxe,“ dodal. 

tgbg ( 9. března 2017 18:56 )

Hm, z kalifornské univerzity. Kdy také něco vymyslí v Rusku, kromě přepadávání sousedních států a kradení jejich území.

Zobrazit celou diskusi