Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Zuřící KLDR vyhostí velvyslance Malajsie. A bude další pitva Kim Čong-nama?

Autor: ČTK, mah - 
6. března 2017
14:33

Malajsijský velvyslanec byl v pondělí vyhoštěn z KLDR. Jde o reakci Severní Koreje na víkendové rozhodnutí Malajsie. Ta už v sobotu vyhostila velvyslance KLDR, který kritizoval vyšetřování vraždy bratra severokorejského diktátora.

Severokorejský velvyslanec před svým vyhoštěním prohlásil, že vyšetřování vraždy Kim Čong-nama, který byl zabit 13. února na letišti v malajsijské metropoli, je nevěrohodné. Malajsijští vyšetřovatelé dospěli k názoru, že bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una usmrtil zakázaný bojový nervový plyn VX.

Velvyslanec KLDR také obvinil malajsijskou vládu, že podporuje síly, které jsou nepřátelské vůči Pchjongjangu. Podle Malajsie a Spojených států zorganizovaly vraždu severokorejské bezpečnostní úřady. KLDR jakýkoli podíl na vraždě Kim Čong-nama odmítá a zatím ani nepotvrdila, že na kualalumpurském letišti zemřel vůdcův bratr.

Podívejte se na rekonstrukci: Takhle ženy nejspíš útočily

Video  Jak otrávili bratra Kim Čong-una? Podívejte se na rekonstrukci.  - Reuters/SCDV504_3-NAKED_TRUTH_A
Video se připravuje ...

Velvyslanec KLDR dostal na opuštění Malajsie 48 hodin a krátce před vypršením této lhůty dnes přijel autem na kualalumpurské letiště, informovala agentura Reuters.

Stejné opatření dnes přijala KLDR. Oficiální severokorejská tisková agentura KCNA dnes uvedla, že malajsijský ambasador v Pchjongjangu byl označen za nežádoucí osobu a musí rovněž do 48 hodin, počítáno od nedělních 10:00 místního času, opustit Severní Koreu.

Malajsie v rámci vyšetřování zatím zatkla dvě ženy, Indonésanku a Vietnamku, které podle záběrů bezpečnostních kamer z letiště na obličej oběti zřejmě jedovatou látku nastříkaly. Byly obviněny z vraždy, ale tvrdí, že o smrtící látce nevěděly. Bylo jim prý řečeno, že jde o žert v rámci televizního pořadu skryté kamery.

Obhájce Vietnamky žádá, aby byla provedena další pitva, která by se zaměřila na to, zda neměl Kim Čong-nam před útokem nějaké zdravotní problémy. Jeden z vysokých severokorejských činitelů již dříve uvedl, že Kim Čong-nam, který žil léta v dobrovolném exilu v Macau, zřejmě podlehl infarktu.

Podívejte se, jak útok zachytily letištní kamery:

Kromě obou žen Malajsie zadržela krátce po činu také dva muže - Malajsijce, který je na svobodě na kauci, a jednoho Severokorejce, kterého v minulých dnech propustila pro nedostatek důkazů a deportovala ze země. Policie podle agentur dále pátrá po sedmi Severokorejcích považovaných za organizátory plánovaného zločinu.

TrojanSlovakia ( 6. března 2017 14:39 )

 Podľa nadpisu som myslel, že zúrivá KĽDR poslala raketu. 🚀

Zobrazit celou diskusi