Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Malajsie se přetahuje s Kimem o tělo jeho bratra. Stáhla z Pchjongjangu vyslance

Autor: nka, ČTK - 
20. února 2017
11:40

Vztahy mezi Malajsií a Severní Koreou se po zabití Kim Čong-nama, nevlastního bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una, začínají přiostřovat. Malajsie v pondělí odvolala svého vyslance v Pchjongjangu a vyzvala severokorejského ambasadora, aby se dostavil na ministerstvo zahraničí „kvůli podání vysvětlení“.

Jádrem sporu je Kimovo tělo, k jehož pitvě malajsijské úřady odmítly přizvat zástupce severokorejské strany. Pchjongjang později ústy svého velvyslance v Malajsii Kang Čchola obvinil Kualu Lumpur, že se spolčil s „nepřátelskými silami“ a „má co skrývat“.

Malajsijské úřady v sobotu oznámily, že od pátečního večera provádějí druhou pitvu těla Kim Čong-nama. Nyní se čeká na výsledek. Severní Korea už ale dala najevo, že závěry malajských patologů neuzná.  

Malajsie také zatím odmítá Kimovo tělo vydat do vlasti s tím, že se čeká na potvrzení jeho DNA. K tomu ale malajsijská policie musí nejprve získat od Kimových příbuzných, kteří podle předpokladů žijí v Pekingu a Macau, vzorky genetické informace.

Kim Čong-nam byl zabit minulý týden na letišti v Kuala Lumpur. Podle malajsijské policie byl otráven. Vyšetřovatelé zatkli jednoho severokorejského podezřelého, další čtyři Severokorejce nyní hledají.

Atentát zachytilo video:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi