Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zavražděný bratr diktátora Kima: Bál se režimu a trpěl stihomamem, tvrdí přítel

Autor: nka - 
21. února 2017
10:55

Nedávno zavražděný Kim Čong-nam trpěl v posledních letech stihomamem a před severokorejským režimem se skrýval. V rozhovoru pro britský deník The Guardian to řekl jeho blízký přítel.

S bývalým spolužákem z mezinárodní školy ve Švýcarsku Anthonym Sahakianem se Kim v posledních dvou letech vídal vždycky, když přijel do Ženevy. Téměř denně spolu pak chodili na kávu nebo na procházku a povídali si.

„Probírali jsme režim, jeho nevlastního bratra a dění v jeho zemi. S jistotou můžu říct, že moc ho nikdy nezajímala,“ popisuje Sahakian.

Kima podle něj situace v Severní Koreji trápila. Režim ve své zemi označoval za gerontokracii, kde vládnou generálové „zrození za Stalina“, kteří národ za pomoci tvrdých represí drží v izolaci od okolního světa.  

„Chtěl pryč. Nikdy neměl ambice vládnout. Nebylo pro něj přijatelné, jak to tam funguje. Držel si představitele režimu od těla,“ dodává s tím, že bratr severokorejského diktátora měl strach. „Nebyl to všeobjímající strach, ale byl paranoidní,“ vzpomíná.

Video  Jak otrávili bratra Kim Čong-una? Podívejte se na rekonstrukci  - Reuters/SCDV504_3-NAKED_TRUTH_A
Video se připravuje ...

Podle svého přítele cítil bezmocný, protože sice toužil po reformování své země, neměl ale „povahu ani vůli“ zapojit se do politiky. „Se svým lidem upřímně soucítil. Kvůli tomu se cítil se ještě víc pod tlakem, protože s tím nemohl nic dělat,“ myslí si Sahakian.

Kim Čong-nam byl prvorozeným synem severokorejského vůdce Kim Čong-ila, narodil se ale do nemanželského vztahu. To pro konzervativní společnost v té době nebylo přijatelné, chlapce proto otec poslal studovat do zahraničí, nejprve do Ruska, pak do Švýcarska.

Se Sahakianem se poprvé setkali, když oběma bylo kolem 12 let. „Tehdy jsem neměl ani ponětí o tom, že je nějaký rozdíl mezi Severní a Jižní Koreou,“ vzpomíná Sahakian, kterému Kima představili jako syna velvyslance. „Byl velmi veselé dítě, přátelský, hodný a velkorysý. Měl rád život… samozřejmě byl rozmazlený, ale to jsme byli tak nějak všichni. Nic mimořádného,“ dodává.

Za vraždou může stát některý z generálů

Dodává, že jeho severokorejský přítel byl normální člověk, navzdory zprávám médií o jeho hýřivém způsobu života, hazardních hrách a spoustě žen. „Možná někdy hrál, možná ho někde načapali opilého. Ženy se mu líbily, ale co je na tom špatného?“ ptá se.

„Musíte si představit, pod jakým tlakem žil. Jakou má člověk kvalifikaci, když  je syn diktátora?... Nebylo to pro něj jednoduché,“ hájí Kima, za jehož smrtí podle něj může stát některý ze severokorejských generálů. „Ve snaze potěšit krále možná někdo z nich zašel příliš daleko. Na to se ale musíte zeptat jeho bratra,“ uzavírá.

Zobrazit celou diskusi