Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Král večírků, playboy a potížista: Kdo byl zavražděný bratr Kim Čong-una?

Autor: nka, ČTK - 
16. února 2017
09:00

Býval miláčkem svého otce, diktátora Kim Čong-ila, a možným kandidátem na převzetí moci v zemi. Kim Čong-nam (45) ale raději místo politických půtek zvolil dobrovolný exil a poměry ve své vlasti nejednou kritizoval. Král večírků a hazardních her v pondělí za stále neobjasněných okolností zemřel na letišti v malajsijském Kuala Lumpur.

Kim Čong-nam (45) byl nevlastním bratrem současného severokorejského vůdce Kim Čong-una. Bratři měli společného otce - bývalého vůdce Kim Čong-ila, za jehož nástupce byl Čong-nam několik let považován.

Kim Čong-il ho jako svého nejstaršího syna zplodil se svou druhou ženou Song Hje-rim, severokorejskou herečkou, která zemřela v roce 2002. Song Hje-rim byla o pět let starší než Kim a dohromady se s ním dala v době, kdy byla vdaná za jiného muže. Jejich vztah byl v konzervativní zemi nepřípustný, Kim proto ženu a syna dlouho skrýval jak před svým otcem, diktátorem Kim Ir-senem, tak před veřejností.

Malý Kim Čong-nam podle BBC vyrůstal u tety a u babičky, protože jeho matka se s řadou tělesných i duševních neduhů dlouho léčila v zahraničí.

I když Kim Čong-il podle pamětníků na synovi velmi lpěl, nechal ho v jeho osmi letech poslat na studia do zahraničí. Čong-nam pak žil postupně v Rusku a ve Švýcarsku a do své vlasti se vrátil až po deseti letech.

Po letech strávených v zahraničí ale poměry v Severní Koreji špatně snášel. To vedlo k častým rozmíškám s  otcem, který měl synovi dokonce hrozit posláním do trestaneckého pracovního tábora.

Jak později vzpomínala jeho teta, hrozba uvěznění byla natolik reálná, že rodina Čong-nama vybavila zásobou teplého oblečení a bot pro případ, že bude do tábora opravdu odvezen.

Čong-nam ale nakonec začal sekat dobrotu, až si časem od otce vysloužil vysoký post v severokorejské špionážní službě. Tam mu přezdívali „malý generál“.

Nástup hladomoru v Severní Koreji ale vedl k Čong-namovu definitivnímu rozčarování systémem, který jeho otec a děd budovali. Posledních 15 let proto žil v dobrovolném exilu střídavě v čínském Macau a v Pekingu, kde proslul jako playboy a král večírků. Měl šest dětí se třemi různými ženami a vyžíval se v návštěvách kasin a okázalém životním stylu.

V roce 2001 byl zadržen při pokusu vstoupit na území Japonska s falešným pasem, přičemž tvrdil, že chce navštívit tokijský Disneyland. Podle jiné verze ale chtěl v Japonsku koupit citlivé technologie. Po tomto skandálu upadl v KLDR v nemilost.

Podle některých zdrojů unikl v roce 2004 dvěma atentátům, které na něj byly zosnovány v Číně a v Rakousku.

Poměry v Severní Koreji se nejednou nezdráhal kritizovat. Veřejně odsuzoval svého bratra Kim Čong-una a prohlašoval, že stávající stalinistický režim v jeho vlasti již dlouho nevydrží. Nechal se také slyšet, že je proti dynastické vládě své rodiny v KLDR, a opakovaně dával najevo, že nestojí o vedení země.  V roce 2012 také v jednom rozhovoru sdělil, že se se svým bratrem nikdy nesetkal osobně.

Měl také blízko ke strýci Čang Song-tchekovi, který byl svého času druhým nejvlivnějším mužem v zemi, než ho jeho druhý synovec Kim Čong-un nechal při čistkách v roce 2013 popravit, údajně za přípravu pokusu o převrat.

V pondělí život Kim Čong-nama vyhasl na letišti v malajsijském hlavním městě Kuala Lumpur, kde čekal na odlet do Macaa. Kdosi k němu přistoupil zezadu a chytil ho za hlavu. Kim následně pocítil závratě, takže vyhledal lékařskou pomoc. Při převozu do nemocnice zemřel.

Příčina smrti nebyla zatím určena, stanovit by ji měla pitva, kterou v současnosti provádějí malajsijské úřady. Podle některých zdrojů byl Kim Čong-nam zabit pomocí otrávených jehel, podle jiných zdrojů ho dvě útočnice postříkaly na obličeji jedovatou tekutinou.

Zobrazit celou diskusi