Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

YouTube zablokoval Kimovi kanál: Korea vydělávala na reklamě z videí

Autor: Mii - 
14. prosince 2016
13:54

Největší internetový server pro sdílení videosouborů, YouTube, zablokoval kanál severokorejské státní televize, která zde sdílela vše od testů jaderných zbraní po projevy vůdce země Kim Čong-una. Chce tím předejít porušení sankcí, které Amerika na problematický režim uvalila.

Ke kroku ovšem nedošlo kvůli potenciálně problematickému obsahu, ale proto, že Severní Korea na svých videích vydělávala skrze reklamu. „Tento účet byl zrušen z důvodů porušení pokynů pro komunitu YouTube,“ píše se nyní na kanále Korejské ústřední televize. Komunitní pravidla YouTube zakazují videa, která propagují násilí, sexuální nebo škodlivý obsah.

YouTube se ke zrušení kanálu odmítl vyjádřit. „Jednotlivá videa nebo kanály nekomentujeme,“ řekl šéf komunikace Google pro Asii Taj Meadows pro server The Washington Post. „Nicméně rušíme kanály, které porušují naše pravidla. Na to je zákon.“

Problematika sankcí

Vydělávat peníze z reklam obecně na YouTube lze. Jenže sankce, které v březnu toho roku USA vůči severokorejskému režimu zpřísnily, zakazují americkým firmám a občanům mít jakýkoli obchodní kontakt se severokorejským oddělením propagandy a agitace, kam obsah Korejské ústřední televize patří.

Joshua Stanton, právník a autor blogu One Free Korea, si myslí, že problém skutečně stojí v monetizování videí Severní Koreje. „Pokud Google a YouTube vnímali březnové sankce, museli vědět, že je porušují. Je dobře, že kanál zrušili, i když to pravděpodobně ničemu nepomůže,“ napsal.

Ke zrušení ale nemuselo vůbec dojít, domnívá se Bruce Klinger, expert na Asii. Země podle něj měla spoustu jiných možností, jak videa na internetu nechat. „Oddělení propagandy a agitace mohlo videa klidně sdílet tak, že by na nich nic nevydělávalo. Nebo mohlo někomu říct, ať je sdílí místo něj,“ řekl Klinger pro The Washington Post.

Srdce Severní Koreje

Lidé na kanále mohli vidět vysílání severokorejských zpráv a jiný propagandistický materiál. Po lednovém testu jaderných zbraní zde například televize živě oznámila, že stát testoval vodíkovou bombu.

Rozhodnutí Googlu tak zklamalo analytiky, kteří kanál používali pro vhled do nitra nejtotalitnějšího státu současnosti. „Mohli jsme tam vidět zpravodajské relace a spoustu jiných interních věcí, které byly normálně dostupné jen na satelitu,“ vysvětloval David Schmerler, výzkumník centra James Martin. „Lépe jsme věci chápali, a to hlavně v takových případech, kdy Severní Korea o něčem řekla, že je to úspěch a on ve skutečnosti nebyl.“

Na YouTube existují i jiné kanály, které sdílejí severokorejská videa, ale tento byl nejrychlejší a nejspolehlivější. Extrémní sledovanosti se ovšem netěšil, takže zisk, který z videí měl, byl minimální.

Zobrazit celou diskusi