Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Diktátor Kim testoval nové jaderné zbraně. Výbuch způsobil zemětřesení

Autor: ČTK, tmp - 
9. září 2016
06:37

Severní Korea diktátora Kim Čong-una provedla v pátek svůj pátý jaderný test. Tentokrát však prý nejsilnější. Vyvolal zemětřesení o síle 5,3 stupňů Richterovy škály. Severokorejci se radují. Státní televize KLDR uvedla, že armáda uskutečnila úspěšný pokusný výbuch jaderné hlavice, který byl odpovědí na nepřátelské postoje USA.

„Naši atomoví vědci provedli pokusný výbuch nově vyrobené jaderné hlavice na místě jaderných zkoušek na severu země,“ oznámila severokorejská státní televize, která reprezentuje názory vůdce země Kim Čong-una.

Podle zahraničních expertů jde o dosud nejsilnější jadernou zkoušku, která dosáhla téměř dvojnásobku intenzity zatím posledního pokusu z letošního ledna. S údajem o otřesu o síle 5,3 stupně Richterovy stupnice přišla americká geologická služba USGS.

Množství energie uvolněné při výbuchu odpovídalo podle agentury Jonhap přibližně deseti kilotunám, zatímco při dosud poslední lednové zkoušce hovořil Soul o šesti.

Fanatická nezodpovědnost, bouřila prezidentka

Podle amerického analytika osloveného agenturou Reuters odpovídala s ohledem na oznámenou sílu otřesu energie uvolněná při předpokládané explozi dokonce 20 až 30 kilotunám.

Jihokorejský prezidentský úřad svolal mimořádné zasedání bezpečnostní rady státu. Prezidentka Pak Kun-hje označila test za čin „fanatické nezodpovědnosti“ a přímou hrozbu pro mezinárodní společenství. Soul uvedl, že hodlá kvůli zkoušce tlačit na zpřísnění mezinárodních sankcí proti svému severnímu sousedovi.

Sejde se Rada bezpečnosti OSN

Prezidentka o události telefonicky hovořila se svým americkým protějškem Barackem Obamou, který byl na cestě ze summitu v Laosu. Oba státníci o severokorejské jaderné hrozbě jednali tento týden právě na summitu sdružení ASEAN, kde šéf Bílého domu přislíbil, že jeho země bude spolupracovat s OSN na dalším zpřísnění sankcí proti Pchjongjangu.

Mluvčí Obamovy Národní bezpečnostní rady Ned Price médiím řekl, že Washington o seismické aktivitě na severu poloostrova ví a situaci monitoruje.

O jaderném testu v severovýchodní části Korejského poloostrova hovoří rovněž úřad japonského premiéra Šinza Abeho, který pověřil příslušné ministry bedlivým sledováním dalšího vývoje a analýzou informací. I Tokio hodlá iniciovat zpřísnění sankcí. Vedle toho se kvůli testu podle Soulu sejde i Rada bezpečnosti OSN.

Také čínský úřad mapující zemětřesení přiřkl otřesy v KLDR zřejmému výbuchu. Seismická aktivita byla naměřena v 8:30 místního času (ve 2:30 SELČ) a došlo k ní na povrchu země. Čína i Japonsko zahájily měření případné zvýšené radiace v ovzduší.

Rakety KLDR dostřelí až na Aljašku

Severní Korea tvrdí, že při testu nedošlo k žádnému úniku radioaktivity, zkouška se ale odehrála v odlehlé oblasti.

Severní Korea letos stupňovala frekvenci zkoušek svých raket středního a delšího doletu schopných nést jaderné hlavice. Pchjongjang opakovaně slovně hrozil Soulu a Washingtonu odvetou za jejich společné vojenské akce na poloostrově a za sankce proti režimu. Severokorejský diktátor Kim Čong-un opakovaně tvrdil, že se země připravuje na další jaderný test.

Severní Korea, vedená třetí generace diktátorů, chrání svůj jaderný program jako přísně střežené státní tajemství. Tvrzení o dosaženém pokroku, potvrzeném testem, ale nebylo možné nezávisle ověřit. Tajnosti halí odpověď na klíčovou otázku: Jak daleko se Severní Korea dostala v neustálé snaze zmenšit své jaderné hlavice tak, aby mohly být použity na raketách dlouhého doletu.

KLDR několikrát neúspěšně testovala obávanou dvoustupňovou mezikontinentální balistickou raketu Tepodong-2, která by podle odhadů mohla s doletem přes 6000 kilometrů teoreticky ohrozit i americkou Aljašku.

noacojezase ( 9. září 2016 14:00 )

Pro větší účinek se používají vzdušné výbuchy.

hanka666 ( 9. září 2016 09:26 )

Při jedné bombě zemětřesení. Dovedete si představit co by se dělo při jaderné válce? Naprosto zbytečné budovat bunkry. Bychom asi odletěli do jiné galaxie.

Zobrazit celou diskusi