Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hledá se nejkrásnější velbloud: Cena pro vítěze je astronomických 750 milionů!

Autor: aba - 
4. března 2017
17:11

V Saudské Arábii si potrpí na krásná zvířata. A to nejen na tradiční koně či dravé ptáky, ale i na velbloudy. Právě v půlce března pořádá saudský král Abdulaziz festival zasvěcený velbloudům, v rámci kterého zvolí i toho nejkrásnější. A jeho majitel si odnese astronomickou odměnu.

Soutěže se zúčastní tři sta tisíc zvířat a souzena budou na základě striktních kritérií, které se soustředí na jejích nijak nevylepšenou přírodní krásu. Tou se myslí například kudrnatá srst, dlouhé řasy, nebo dokonale umístěný hrb.

Velbloudi jsou rozděleni do pěti různých kategorií podle barvy srsti a plemena. Každá kategorie je posuzována odborníky zvlášť, aby se mohli soustředit vždy na to, co dělá konkrétní plemeno výjimečným. Posuzuje se tak i to, jestli pysky překrývají zuby, zdali má zvíře dostatečně dlouhý krk, velikost hlavy, očí a délka řas.

Festival má prastarou tradici a přiláká okolo dvou milionů návštěvníků z celého světa. Kromě hlavní soutěže s velbloudy jsou v průběhu skoro měsíc trvajícího festivalu k vidění i folklórní vystoupení, předčítání poezie nebo se pořádají hostiny. Na konci si majitel nejkrásnějšího velblouda odnese štědrou odměnu a jeho zvíře se stane v kruzích chovatelů velice žádané pro další rozmnožování. 

Zobrazit celou diskusi