Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Mohou za to démoni!“ V Nikaragui upálili mladou ženu, prý byla posedlá ďáblem

Autor: nka - 
1. března 2017
13:35

Skupina věřících upálila v odlehlé části Nakaraguy mladou ženu během rituálu vymýtání ďábla. Jejich vůdce, který rituál inicioval, ale vinu odmítá. Ženu podle něj do plamenů hodili „zlí démoni“. Oznámila to stanice BBC.

Matku dvou dětí minulý týden místní věřící označili za posedlou poté, co údajně několik lidí ohrožovala mačetou. Pětadvacetiletou Vilu Trujillovou pak napadla skupina čtyř lidí vedená evangelickým farářem.

Útočníci ženu svlékli a hodili do ohně. Zraněnou poté nechali ležet ve strouze, kde ji po několika hodinách našli příbuzní. Napadená utrpěla popáleniny na 80 procentech těla a později v nemocnici zemřela. „To, co nám udělali, je neodpustitelné. Zabili mi ženu, matku mých dvou dětí. Co jim teď řeknu?“ zoufá si manžel zavražděné.

Policie útočníky vedené pastorem Juanem Rochou zatkla. Rocha se hájí tím, že Trujillové nikdo neublížil. Do plamenů ji podle něj vrhli „zlí démoni“. Místní církev se ale od něj distancovala.

„Je neuvěřitelné, co se ještě dnes může stát. Úřady musí všechny církve a sekty prověřit. K takovýmhle věcem nesmí docházet,“ upozornil mluvčí nikaragujské komise pro lidská práva Pablo Cuevas.

Útok odsoudily také organizace na ochranu práv žen. „Nic nemůže ospravedlnit tak krutý čin jako upálení ženy s pomocí dalších lidí, kteří byli zmanipulováni pomocí náboženství,“ řekla aktivistka Juanita Jimenezová.

Zobrazit celou diskusi