Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Rozzuřený Kim nechal popravit „bezpečáky“. KLDR použila protiletadlová děla

Autor: zst - 
27. února 2017
19:35

Severokorejský vůdce Kim Čong-un nechal podle jihokorejských špehů popravit pět vysoce postavených bezpečnostních činitelů, protože ho rozzuřily jejich zprávy, které se ukázaly jako falešné. Jako zbraň mu posloužila protiletadlová děla, cituje americká televize CBS agenturu AP. Diktátor je nepoužil poprvé.

Zpravodajové z Jižní Koreje přinesli tyto zprávy v době, kdy Malajsie vyšetřuje smrt diktátorova bratra Kim Čong-nama. Ten byl otráven 13. února na letišti v Kuala Lumpur. Na těle Kim Čong-nama se našla smrtelně nebezpečná nervová látka VX, kterou mu do obličeje nastříkaly dvě ženy. Severní Korea účast na smrti nejstaršího syna bývalého vůdce Kim Čong-ila odmítla.

Podívejte se na rekonstrukci útoku na Kim Čong-nama:

Video  Jak otrávili bratra Kim Čong-una? Podívejte se na rekonstrukci.  - Reuters/SCDV504_3-NAKED_TRUTH_A
Video se připravuje ...

Jižní Korea ale nadále věří, že za vraždou stojí právě severokorejský režim v čele s Kim Čong-unem. Špioni řekli zákonodárcům na soukromém brífinku, že pětice severokorejských úředníků z úřadu nedávno sesazeného šéfa bezpečnosti Kim Won-honga byla popravena protiletadlovými děly kvůli falešným zprávám Kimovi, tlumočil informace jihokorejský zákonodárce Lee Cheol Woo. Není jasné, o jaké konkrétní zprávy šlo.

Špioni zároveň neprozradili, jak se k informacím dostali. Jihokorejská rozvědka ale nemá vždy zcela přesné informace v případech, které se odehrávají na té nejvyšší úrovni u severních sousedů.

Kim Won-hong, blízký spolupracovník severokorejského vůdce, byl propuštěn v lednu pravděpodobně kvůli korupci, zneužití moci a mučení, za které byla jeho agentura zodpovědná, tvrdil počátkem února Soul. Severní Korea se k případu dosud nevyjádřila.

Protiletadlová děla použil diktátor už dříve

Už v srpnu loňského roku se diktátorovo jméno objevilo v souvislosti s popravami protiletadlovými děly. Dva úředníci Kim Čong-unova režimu byli veřejně popraveni kvůli tomu, že byli pro vůdce hrozbou, tvrdila Jižní Korea. Mělo jít zřejmě o výstrahu s cílem vyvolat strach.

Popravenými byl exministr zemědělství, který učinil několik nevhodných politických návrhů, a vysoce postavený úředník ministerstva školství, jenž údajně usnul na jednání, které Kim vedl. Zemřeli ve vojenské akademii v Pchjongjangu. Ani tyto informace ale nebyly oficiálně potvrzeny.

iFender ( 28. února 2017 07:03 )

Komu vadil tento clovek? No prece "Vekemu kolaudatorovi a krasavci Bumberlickovi"

asijo ( 28. února 2017 00:39 )

 Pěkný hoax,za týden se dozvíme,jak byli vyznamenáni havlovou medailí.

prycsnima ( 27. února 2017 23:27 )

 Každý politik má být zodpovědný za svá rozhodnutí.To by se těm šmejdům scvrkla pr del.

Zobrazit celou diskusi