Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Památku zavražděného Němcova v centru Moskvy uctilo 15 tisíc lidí

Autor: jer, ČTK - 
26. února 2017
15:30

K pochodu uspořádanému při příležitosti druhého výročí vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova se podle organizátorů v neděli odpoledne v centru Moskvy sešlo kolem 15 000 lidí. Informují o tom média, podle nichž akce začala s půlhodinovým zpožděním po dohadech s policisty kvůli jednomu transparentu.

Očekává se, že pochod by měl být největší opoziční akcí od loňského shromáždění při prvním výročí smrti Němcova. Organizátoři při oznámení letošního pochodu, který moskevské úřady povolily, nahlásili účast 30 tisíc lidí. Policie ale podle agentury TASS uvedla, že aktuálně je přítomno kolem pěti tisíc osob.

Průběh akce je zatím podle ruských médií klidný. Menší incident se odehrál na začátku, když někdo udeřil do obličeje čelného opozičního politika Michaila Kasjanova, informoval TASS.

Zástup stoupenců opozice prošel nejprve centrem Moskvy. Vyvrcholením má být mítink na Prospektu akademika Sacharova, kde je cíl pochodu a kde se čekávají projevy opozičních řečníků.

Vicepremiér za Jelcina a odpůrce Putina

Němcov byl ruským vicepremiérem v letech 1997 až 1998 za prezidenta Borise Jelcina. Po odchodu z parlamentu v roce 2003 pomáhal mimo jiné organizovat pouliční protesty proti režimu prezidenta Vladimira Putina. Za účast na těchto akcích byl několikrát zatčen a uvězněn.

Němcov kritizoval Kreml za zhoršující se ekonomickou situaci, korupci či za angažmá Ruska v konfliktu na Ukrajině. Zavraždili ho 27. února 2015 na mostě nedaleko Kremlu krátce před demonstrací proti Putinově vládě a válce na Ukrajině, která se měla konat 1. března.

Loni v říjnu začal před vojenským soudem v Moskvě proces s pěticí Čečenců obžalovaných ze spáchání tohoto zločinu. Všech pět ale hned v úvodu řízení odvolalo přiznání, k nimž byli podle svého tvrzení přinuceni týráním.

Objednavatel vraždy mezi obžalovanými není. Ruská policie tvrdí, že je jím bývalý bojovník čečenského bezpečnostního praporu Ruslan Muchudinov, který se ukrývá v zahraničí. Rusko na něj vydalo mezinárodní zatykač. Advokáti pozůstalých jsou přesvědčeni, že likvidace Němcova byla dílem osob z nejbližšího okolí čečenského vládce a oblíbence Kremlu Ramzana Kadyrova.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 27. února 2017 07:22 )

peníze na léčbu nejsou 27. února 2017 0:29 Šíření viru HIV se v Rusku rok od roku zrychluje. V zemi je možná až 1,4 milionu nakažených a odborníci hovoří o nejhorší epidemii v Evropě. Závažnost situace si uvědomuje i vláda v Moskvě, boj proti nemoci však brzdí nedostatek peněz a konzervativní povaha ruského režimu. Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/rusko-hiv-aids-0pf-/zahranicni.aspx?c=A170222_174816_zahranicni_aha

sensadrak ( 26. února 2017 21:04 )

Putinovi odpůrci se nedožívají vysokého věku.

matno ( 26. února 2017 19:00 )

Schválně jsem uvedla ten vyšší počet. Při 5 tis. by to odpovídalo našim cca 400 protestujícím v Praze.

snehulak ( 26. února 2017 18:54 )

Navíc těch 15 tisíc tvrdí demonstranti. Je to stejné, jako když ČT dělá z demonstrace 30 dětí stovku, nebo ze šesti proti Alexandrovcům - desítky.

matno ( 26. února 2017 17:51 )

Stačí si přečíst... Němcov, vícepremíér za Jelcina! Hrobaře Ruska! A je to jasné. A 15 tis. demonstrantů v 13.milionové Moskvě? To je jako by v Praze demonstrovalo cca 1300 lidí. Nic, co by stálo za řeč.

Zobrazit celou diskusi