Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Němci mají strach z uprchlíků: Každý den si 500 z nich dělá zbrojní pas

Autor: nka - 
13. února 2017
19:41

Prudký nárůst počtu zbrojních pasů opravňujících k nošení plynové pistole zaznamenává Německo. Důvodem je zřejmě strach z přívalu uprchlíků a rostoucí nedůvěra v policii. Napsal to německý server Focus.de s odkazem na statistiky spolkového ministerstva vnitra.

Takzvaný malý zbrojní pas si jen za leden pořídilo přes 15 tisíc Němců, tedy v průměru pět set lidí denně. Celkem je nyní v Německu 485 tisíc vlastníků tohoto oprávnění, což je téměř o 200 tisíc víc než před rokem.  

Za poslední rok tedy jejich počet vzrostl téměř o 62 procent. V minulých letech se přitom meziroční nárůst pohyboval jen kolem 5 procent. Na vině masivního rozšíření zbrojního pasu je pravděpodobně strach z migrační vlny, která do země začala proudit před dvěma lety.

Odborníci ale před pořizováním plynových zbraní varují. „Je to pouze imaginární bezpečí. Ve skutečnosti riziko vzroste, protože se lidé s takovou zbraní v tašce chovají lehkomyslně,“ upozornil předseda německých policejních odborů Rainer Wendt. Zdůraznil také, že rostoucí počet zbrojních pasů znamená klesající důvěru ve státní moc a policii.

Plynové zbraně vypadají k nerozeznání od jejich ostrých předloh. Obsahují ale náboje se slzným plynem, účinkem srovnatelné s pepřovými spreji. Životu nebezpečné mohou být jen při výstřelu z bezprostřední blízkosti.  

V Německu je k jejich držení nutný malý zbrojní průkaz, který mohou získat pouze bezúhonní a zletilí občané. Zbraň pak mohou na veřejnosti použít jen v případě krajní nouze.

Podívejte se, jak se v neděli v Berlíně protestovalo proti deportaci uprchlíků zpět do vlasti:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi