Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trump „bouchl“ telefonem premiérovi Austrálie. Štve ho dohoda o uprchlících

Autor: nka - 
2. února 2017
10:00

O další poprask se postaral americký prezident Donald Trump, tentokrát během telefonického rozhovoru s australským premiérem Malcolmem Turnbullem. Konverzaci, která měla trvat hodinu, Trump rázně ukončil už po 25 minutách. Svému protějšku navíc oznámil, že ten den mluvil už se čtyřmi světovými lídry, ale rozhovor s Australanem „je ten úplně nejhorší“.

Jádrem nesouladu byla listopadová dohoda mezi oběma zeměmi, na základě které se USA zavázaly přijmout 1250 uprchlíků, kteří v Austrálii čekají na azyl. Australský premiér během konverzace s Trumpem na dohodu stočil řeč a snažil se amerického prezidenta přimět k jejímu potvrzení.

Trump: Chcete nám poslat další atentátníky

„To je ta nejhorší dohoda, jaká kdy byla,“ vybuchl Trump. Následně prohlásil, že něco takového by v současnosti byla politická sebevražda, a obvinil Austrálii, že se snaží poslat do USA „další bostonské atentátníky“.

Trump, který měl v ten den za sebou telefonát s japonským premiérem Šinzó Abeem, německou premiérkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Francoisem Hollandem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem, poté diskuzi s Turnbullem označil za zatím nejhorší ze všech a hovor rázně ukončil. 

V noci na středu se pak americký prezident k tomuto tématu peprně vyjádřil i na Twitteru. „Věřili byste tomu? Obamova administrativa souhlasila s tím, že přijme tisíce ilegálních přistěhovalců z Austrálie. Tuhletu pitomou dohodu si pěkně prostuduju!“

Turnbull podle BBC vyjádřil nad rozhovorem s Trumpem zklamání. Americký prezident ho ale prý ujistil, že dohodu dodrží. Trunbull zároveň spekulace o tom, že mu jeho americký kolega položil telefon, označil za nesprávné. „Mohu vás ujistit, že naše vztahy jsou pevné,“ prohlásil.

Trump nedávno vydal nařízení, které zakazuje přijímání uprchlíků ze sedmi muslimských zemí. Mezi imigranty, které by USA měly od Austrálie přijmout, je přitom řada osob z Trumpova seznamu „zakázaných“ zemí. V zákazu je ale zmíněna výjimka pro „již existující mezinárodní dohody“.