Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trump se v pátek stane americkým prezidentem. Známe detaily slavnostního dne

Autor: Mii, ČTK - 
19. ledna 2017
15:55

Pátek 20. ledna 2017 je dnem, kdy Donald Trump oficiálně vystřídá ve funkci Baracka Obamu a stane se 45. americkým prezidentem. Odehraje se to na slavnostní inauguraci, která bude probíhat celý den a která zahrnuje několik ceremoniálů, v jejichž rámci bude Trump například přísahat na bibli. Blesk.cz bude slavnostní okamžiky sledovat online.

Kolem poledne (všechny časy jsou uváděny pro Česko) celý inaugurační den Trump započne společně s rodinou a svým viceprezidentem Mikem Pencem a jeho rodinou. Zúčastní se bohoslužby v kostele Svatého Jana poblíž Bílého domu. Poté prezident Barack Obama s chotí Michelle přivítají Trumpa s jeho manželkou Melanií u ranního čaje. Oba páry se pak společně přesunou ke Kapitolu, kde sídlí Kongres.

15:30 - Inaugurační ceremoniál začne u západního průčelí Kapitolu. Bude doprovázen hudebním vystoupením. Přítomni budou všichni žijící bývalí prezidenti kromě George Bushe staršího, který je v nemocnici. Přítomna bude také většina kongresmanů a senátorů či soudci nejvyššího soudu.

Washington se připravuje na Trumpovu inauguraci. Washington se připravuje na Trumpovu inauguraci. | ČTK, EPA, REUTERS

17:30 - Duchovní pronese úvodní slovo. Následně Mike Pence složí přísahu před soudcem nejvyššího soudu Clarencen Thomasem.

18:00 - Trump složí do rukou předsedy nejvyššího soudu Johna Robertse přísahu. Udělá tak na Lincolnovu bibli, ale rovněž na bibli, kterou dostal od matky v roce 1955. Poté přednese projev a vítězka talentové soutěže Jackie Evanchová zazpívá americkou hymnu.

18:30 - Trump a Pence se po skončení přísahy přesunou na slavnostní oběd do Kapitolu.

21:00 - Nový americký prezident a viceprezident se v doprovodu přibližně 8000 účastníků slavnostního průvodu přesunou od Kapitolu do Bílého domu po téměř 2,5 kilometru dlouhé cestě podél Pensylvánské třídy.

23:00 - Průvod, jehož se zúčastní armádní či studentské soubory či stovky příslušníků bezpečnostních složek a válečných veteránů, skončí před Bílým domem.

1:00 - Trump s Pencem a manželkami vyrazí na trojici oficiálních plesů, z nichž dva se uskuteční v Kongresovém centru Waltera Washingtona a třetí v budově Národního muzea stavitelství.

Nejméně oblíbený prezident při nástupu

Trump se ještě oficiálně americkým prezidentem ani nestal a už drží několik prvenství. Například překonal své předchůdce v neoblíbenosti mezi veřejností. Zatímco popularita Baracka Obamy klesla na 44 procent až po 18 měsících a George Bushe mladšího až po čtyrech a půl letech, Trump toho dosáhl ještě před nástupem do funkce. Vyplývá to z četných sondáží v USA, například z průzkumu listu Washington Post a ABC News. Trump tak převezme úřad jakožto nejméně oblíbený prezident v novodobé historii.

Místo sjednocení země po volbách pokračuje zvolený prezident při svém nástupu k moci v její polarizaci. „Vypadá to, že chce bojovat s každým větrným mlýnem, který objeví, místo, aby se soustředil na to, že zaujme nejdůležitější pozici na Zemi,“ řekl republikánský senátor John McCain televizi CNN. „Samozřejmě, mnoho Američanů s tímto přístupem podle průzkumů není spokojená, když ještě ani nepřevzal ani úřad,“ dodal.

Pro porovnání, Obamova obliba při inauguraci se pohybovala kolem 68 procent a George Bush mladší byl populární u 57 procent dotázaných. Trumpovi poradci nicméně nepřímo sdělili, že jeho neočekávaný vzestup k moci znamená, že tradiční ukazatele už nejsou tak důležité jako předtím. Kdyby se průzkumům dalo věřit, nebyl by podle nich Trump nyní prezidentem.

Demonstrace proti Trumpovi

Donald Trump očekává, že na jeho inauguraci dorazí rekordní množství lidí. Ceremoniál by podle úřadů mohl do Washingtonu přitáhnout téměř milion návštěvníků. Na akce se zároveň chystají i Trumpovi odpůrci, kteří naplánovali řadu demonstrací. Celý páteční akt už ve čtvrtek předznamenává slavnostní koncert, kterého se Trump účastní.

Oslavy spojené s inaugurací však budou mít výrazně decentnější podobu, než tomu bylo u nastupujících hlav Spojených států v minulosti. Někteří oslovení hudebníci kvůli nesouhlasu s Trumpovými názory odřekli účast na slavnostním koncertu, méně bude plesů završujících inaugurační večer, uvedla agentura Reuters. Také neoficiální část oslav bude podle médií patrně výrazně skromnější než dříve.

Projev celý z rukou Trumpa

I tak ale Trump vybral na inauguraci vůbec nejvíc peněz v historii, od soukromých dárců získal rekordních 90 milionů dolarů (zhruba 2,3 miliardy korun).

Na bezpečnost bude v hlavním městě dohlížet okolo 28 tisíc příslušníků bezpečnostních sborů. Náklady na zajištění pořádku mají přesáhnout 100 milionů dolarů (přes 2,5 miliardy korun).

Inaugurační projev si Trump napsal celý sám, uvedla televize CNN. Podle svého týmu chce mluvit o své vizi, o tom, kde tuto zemi vidí a kde právě teď jsme. Televizi Fox News v úterý sám Trump řekl, že začne poděkováním každému včetně odcházejícího prezidenta Baracka Obamy a jeho ženy Michelle. Vyjádří jim vděk za „velkou laskavost“.

Vše o inauguraci Donalda Trumpa čtěte ZDE >>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 19. ledna 2017 18:09 )

Docela úsměvný protest v hlavním městě malý tečky na mapě světa! Aby to kvůli protestům "Pražský kavárny", nakonec Trump nezabalil co?

HajkovaVlasta ( 19. ledna 2017 18:03 )

Pražská lůza bude prý protestovat proti zvolení Trumpa na náměstí Jana Palacha.

santikxauz ( 19. ledna 2017 16:49 )

Konečně vypadne největší válečný štváč a agresor na světě Obama.

jarda304 ( 19. ledna 2017 16:43 )

Trump je nadějí, že po partě zločinců kolem Obamy a Clintonů ( vč. Albrightové) se USA vrátí do stavu, v jakém je mnoho lidí i u nás obdivovalo. Po Obamovi zůstal rozeštvaný svět, statisíce mrtvých, nesplatitelný dluh a ekonomické zaostávání celého Západu za Čínou atd.

Zobrazit celou diskusi