Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Ministryně létala za veřejné peníze na dovolenou. Australanka po tlaku skončila

Autor: ČTK, bk - 
13. ledna 2017
11:30

Australská ministryně zdravotnictví Sussan Leyová rezignovala na svou funkci pod tlakem finančního skandálu. Leyová čelí kritikám, že opakovaně používala peníze daňových poplatníků na soukromé výlety do letovisek na Zlatém pobřeží ve státě Queensland. Při jedné z těchto příležitostí si tam koupila byt, v letech 2013 a 2014 tam zase slavila na večírcích Silvestr. Leyová odmítá, že by se dopustila něčeho nezákonného.

Premiér Malcolm Turnbull demisi ministryně v pátek přijal. Ve snaze zmírnit politické dopady skandálu týkajícího se jeho vlády Turnbull současně oznámil, že vláda zřídí nezávislý orgán, který bude monitorovat veškeré budoucí výdaje poslanců.

Agentura Reuters uvedla, že Leyová není mezi vysokými australskými představiteli sama, kdo si účtoval náklady na cesty, které se kryly s jejich soukromými aktivitami. Dalším je například ministr pro inovace Greg Hunt, který z veřejných fondů za uplynulých deset let utratil za výlety se svou rodinou do luxusních turistických letovisek 20 000 australských dolarů (381 000 Kč).

„Australané očekávají, že politici utrácejí peníze daňových poplatníků obezřetně a snaží se vždy zajistit, aby jejich pracovní náklady odpovídaly efektivnímu a etickému využívání veřejných zdrojů,“ řekl novinářům v Sydney předseda vlády Turnbull.

Změny ve vládě premiér zatím neohlásil, přijde s nimi prý až příští týden. Leyová měla kromě resortu zdravotnictví na starosti také sport a péči o seniory.

Leyová vinu odmítá

Leyová v prohlášení o rezignaci uvedla, že „neporušila žádná pravidla týkající se finančních výdajů ani se neprovinila proti ministerskému kodexu chování“. Ohledně koupě bytu za 795 000 australských dolarů (15 milionů Kč) na Zlatém pobřeží řekla, že tato koupě nebyla plánovaná. Do oblasti prý jela na pracovní jednání a byt se rozhodla koupit spontánně.

Kromě návštěv Zlatého pobřeží je Leyová rovněž obviňována, že použila za poslední roky 13 000 australských dolarů (247 000 Kč) z veřejných fondů na cesty soukromými letadly, ačkoli byly na stejných trasách dostupné komerční lety.

jajas ( 13. ledna 2017 12:48 )

Nejvíce mne "pobavilo", když říká, že jela na pracovní jednání a byt (za 15.000.000,00) koupila spontánně!!!!!!!Šikovná babka....

panda82 ( 13. ledna 2017 12:02 )

Tož u nás tlak nepomáhá drží se koryt dál, zodpovědnost nulová, veřejné peníze jim slouží dál, stačí mrknout na ty prázdné lavice ve sněmovně

Zobrazit celou diskusi