Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rybář šest hodin šlapal vodu v oceánu. Stáhl mě tam obří úlovek, tvrdí

Autor: Alexandr Božilov - 
4. ledna 2017
14:25

Na svůj rybářský výlet určitě do smrti nezapomene muž z Nového Zélandu. Během zápolení s obří rybou totiž na otevřeném oceánu přepadl přes palubu svého člunu. Desítky kilometrů od pobřeží pak čekal na záchranu dlouhých šest hodin.

Novozélanďan Ross Chapman rybařil přibližně 55 kilometrů od severozápadního pobřeží Austrálie, když mu zabralo něco hodně velkého. Rybář zjistil, že se jedná o marlína – rybu podobnou mečounovi, která může dosáhnout délky až pět metrů a váhy téměř 700 kilogramů. Podle novozélandského serveru Stuff kontaktoval Chapman pomocí vysílačky lodě v okolí a žádal je o pomoc s obřím úlovkem. Pak už se verze událostí různí.

Marlín z čeledě plachetníkovitých Marlín z čeledě plachetníkovitých | Profimedia

Podle jedné verze se velké rybě podařilo přetáhnout svého trýznitele přes palubu. Druhá, pravděpodobnější, hovoří o tom, že Chapman svůj souboj s marlínem zvládnul, ale přišel při tom o svoji GoPro kameru. Při následném pokusu o její záchranu nešťastně přepadl do oceánu.

Ať už se stalo cokoliv, člun, na kterém zůstala zařazená rychlost, vesele pokračoval dále, zatímco nešťastný Novozélanďan zůstal zcela sám na širém oceánu. Naštěstí pro Chapmana zahlédl jiný rybář jeho opuštěný člun a zalarmoval záchranáře.

Zcela vyčerpaného rybáře po šesti hodinách ve vodě nakonec objevil kapitán výletní lodě Brendon Hawker. „Nejdříve jsme viděli jen jeho ruku trčící z vlny. Pak se vynořil celý a my jsme ho mohli vytáhnout,“ popsal záchrannou akci pro australskou stanici ABC Hawker.

Chapmana odvezli záchranáři do nemocnice, kde se zotavuje z podchlazení, šoku a několika popálenin od slunce. To jsou však podle policejního seržanta Chrise Mahera vzhledem k situaci jen banality. „Také mohl posloužit žralokům jako oběd,“ uvedl policista pro server Stuff.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi