Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po tragédii Čechů na Novém Zelándu odstoupil premiér. Důvod vás překvapí

Autor: mib - 
5. prosince 2016
08:20

Novozélandský premiér John Key v pondělí nečekaně oznámil, že odstupuje. Po osmi letech v čele vlády nastal podle něj správný čas, aby odešel z politiky. Zmínil také rodinné důvody. Právě na Novém Zélandu letos v létě bojovala Češka měsíc o život, zatímco sama přežila, partnerovi už pomoci nedokázala.

„Šlo o nejtěžší rozhodnutí, jaké jsem kdy udělal, a nevím, co budu dál dělat,“ řekl Key novinářům. Plány do budoucna nemá, ale zatím by chtěl zůstat v parlamentu dost dlouho, aby se nemusely konat doplňující volby na jeho poslanecké křeslo.

Všeobecně se čekalo, že Key vyhraje v pořadí už čtvrté parlamentní volby, plánované na příští rok. Místo toho ale prohlásil, že raději odejde, dokud je na vrcholu, protože se nechce dopustit chyby, jakou udělali jiní politici a světoví vůdci.

Vedení vládní strany se má sejít 12. prosince, aby vybralo nového vůdce a premiéra. Key řekl, že pro tuto roli podpoří svého zástupce Billa Englishe.

Předloni Keyova středopravá Novozélandská národní strana opět vyhrála parlamentní volby, tentokráte s 48,1 procenty hlasů, což znamenalo 62 ze 121 křesel v místním parlamentu. Keyovi voliči zřejmě ocenili čtyřprocentní hospodářský růst a pokles nezaměstnanosti pod šest procent. V kampani premiér sliboval rozpočtový přebytek, prodloužení mateřské dovolené či bezplatnou zdravotní péči pro těhotné ženy a děti do 13 let.

Neštěstí Čechů na Zélandu

Nový Zéland si řada Čechů spojí především s tragédií, která potkala český pár letos v létě. Ten se vydal do drsné buše zdolat náročnou stezku Routeburn. Kvůli nepřízni počasí nešťastně sklouzli ze skály, muž bohužel zemřel. Zraněná Česka Pavlína Pížová se pokoušela svému zaklíněnému partnerovi pomoci, ale nedokázala to. Sama pak čekala na pomoc měsíc.

Vše o tragédii Čechů na Novém Zélandu čtěte ZDE

prezny ( 5. prosince 2016 11:16 )

To je titulek KEC.

zednik ( 5. prosince 2016 10:31 )

Nejdřív jsem si myslel, že odstupuje kvůli té podivné Pížové, která v teple chaty ani nezapla za celý měsíc vysílačku. A ono ne, on už prostě má dost politiky. Vypadá to, že řada čtenářů Blesku neví kde a co je NZ , proto to upřesnění na konci článku

auslak ( 5. prosince 2016 09:04 )

To kdyby tam Čech nezahynul , tak by neodstoupil ???????

deep_ass_flsting ( 5. prosince 2016 09:02 )

Ty vole, to jsou bláboly!

Zobrazit celou diskusi