Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Za 24 hodin nikoho nezavraždili, policie tápe. V Salvadoru měli výjimečný den

Autor: Alexandr Božilov - 
13. ledna 2017
11:20

Policie v Salvadoru oznámila, že země prožila 24 hodin bez vražd. To je ojedinělý jev v zemi, která je chronicky sužovaná násilím padajícím na vrub převážně válce mezi gangy, informoval zpravodajský server BBC News.

Salvador patří podle údajů OSN k zemím s nejvyšším počtem vražd v přepočtu na počet obyvatel. Ačkoliv počet vražd v minulém roce poklesl zhruba o 20 procent, stále připadá těžko uvěřitelných 81,2 vražd na 100 tisíc obyvatel. Jen pro srovnání, v České republice připadá na stejný počet obyvatel necelá jedna vražda.

Zadržení členové gangu MS-13 Zadržení členové gangu MS-13 | Reuters

Od začátku letošního roku bylo v Salvadoru denně zavražděno deset lidí – s výjimkou středy 11. ledna, která byla nečekaně klidná. Policie dodala, že pro tento nezvyklý jev nemá žádné vysvětlení.

Většinu násilí v zemi mají na svědomí zločinecké gangy známé pod označením „mara“, které působí po celé Střední Americe. Tyto zločinecké skupiny vytvořili v 80. letech v ulicích amerického Los Angeles potomci salvadorských uprchlíků, kteří sem utekli před brutální občanskou válkou v zemi.

Zločinecké gangy mají pod palcem také pašování lidí do Mexika a pak dále do USA. Zločinecké gangy mají pod palcem také pašování lidí do Mexika a pak dále do USA. | Profimedia

Když v roce 1992 válka v Salvadoru skončila a mnozí z nich se vrátili domů, vzali s sebou i kulturu losangeleských gangů. Mary nebo pandilly se podílejí na pašování drog, loupežích a vydírání. Dva hlavní pouliční gangy aktivní v této oblasti jsou Mara Salvatrucha známá také jako MS-13, a Mara-18, což je Gang z 18. ulice.

Gang nechvalně proslulý brutalitou

Především MS-13 je jedním z nejobávanějších a nejrychleji rostoucích gangů na světě. Odhaduje se, že má až 70 tisíc členů, kteří působí po celé Severní a Střední Americe. Skupina má prsty prakticky v čemkoliv, z čeho se dají získat nějaké peníze.

Zadržení členové gangu MS-13 Zadržení členové gangu MS-13 | Reuters

Gang je také nechvalně proslulý svojí brutalitou. V roce 1997 například jeho členové unesli a následně mačetami rozsekali syna honduraského prezidenta. Průměrný věk členů gangu Mara Salvatrucha bývá 15 až 25 let. Většina se buď vyššího věku nedožije, nebo sedí ve vězení s dlouhým trestem před sebou. Jméno gangu je odvozeno od velkých útočných mravenců rodu Dorylus, kterým se říká také Marabunta.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi