Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Útok na »Jágrově« letišti na Floridě: Střelec vytáhl zbraň z kufru a zabil pět lidí

Autor: ljš, sou - 
6. ledna 2017
19:11

Na floridském letišti Fort Lauderdale, které se nachází jen 15 kilometrů od bydliště hokejové legendy Jaromíra Jágra, došlo v pátek ke střelbě. Podle bývalého mluvčího Bílého domu Ari Fleishera, který je na místě, policie hovoří o jednom střelci, kterého již zřejmě zneškodnila. Útočník zranil asi desítku lidí, pět dalších zabil. Zbraň vytáhl z řádně odbaveného kufru

Ke střelbě došlo na terminálu 2 u výdeje zavazadel. Jako první o útoku informoval bývalý mluvčí Bílého domu Ari Fleisher na svém Twitteru. „Jsem na letišti Fort Lauderdale. Střílí se tu. Všichni utíkají,“ napsal. Později uvedl, že policie mluví o jednom střelci a pěti mrtvých. Úřady následně jeho slova potvrdily. 

Šlo zřejmě o osamělého střelce. „V tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že by byl ve spojení ještě s někým dalším. Je ve vazbě a probíhá vyšetřování,“ řekla CNN starostka Barbara Sharief. Motiv útočníka zatím není znám.

Agentura Reuters uvedla, že mu bylo kolem dvaceti a měl tričko Hvězdných válek. Podle Sky News měl kanadský pas a legálně odbavenou zbraň. Tu nabil na toaletě a pak začal v hale střílet. U sebe prý měl vojenský průkaz. Podle televize Fox News jde o 27letého Estebana Santiaga.

Asi hodinu a půl po střelbě vznikla na letišti panika a policisté i cestující začali utíkat z místa pryč a schovávali se za stojící auta. Podle svědka, jehož citovala agentura Reuters, křičel jeden z policistů "Kryjte se, kryjte se!". Média poté začala spekulovat, že na letišti byl ještě druhý střelec. To ale později policie vyloučila.

Podle reportéra deníku Sun Sentinel byla jedna z obětí střelena do hlavy. Jeden ze svědků také na Twitteru zveřejnil snímek silně krvácejícího muže sedícího na chodníku před terminálem.

Miamská televize odvysílala záběry přímo z místa činu u výdeje zavazadel. Jsou na nich vidět ranění i vyděšení lidé, kteří se jim snaží přivolat pomoc.

Letiště se nachází jen 15 kilometrů od domu, kde bydlí Jaromír Jágr. Jeho tým Florida Panthers ho podle dostupných informací využívá k odletům na zápasy. „Panteři“ měli ale naštěstí v pátek na programu domácí záaps proti Nashvillu. O zápase se mluví jako o tzv. „Jagr Night“ (Jágrově noci, pozn. red.), jde tedy o poctu české hokejové legendě. Floridský tým na svém twitterovém účtu chvíli po útoku vyjádřil soustrast rodinám obětí:

K tragédii se vyjádřil také budoucí prezident Donald Trump. "Sleduji hrozivou situaci na Floridě. Právě jsem mluvil s guvernérem Scottem. Myslím a modlím se za všechny. Buďte v bezpečí!" napsal na Twitteru.

skp705 ( 7. ledna 2017 00:41 )

Ja mam taky letiste v Greensboro...

Zobrazit celou diskusi