Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Každou chvíli můžeme být mrtví.“ Holčička (7) popisuje bombardování

Autor: mib/ČTK - 
28. listopadu 2016
21:55

Sedmiletá Bana se svou matkou Fátimou přibližuje od září uživatelům Twitteru na svém účtu situaci v boji zmítaném Aleppu. Ve svých tweetech z posledních hodin přinesla i děsivé svědectví z posledního bombardování města, které zasáhlo rovněž jejich dům, uvedla agentura Reuters. Bombardování je součástí ofenzivy vládních jednotek, které postupují do povstalci držených částí Aleppa.

Banin účet se vzkazy, videy i fotografiemi sleduje už více než 140 000 uživatelů. V noci z neděle na pondělí její matka na Twitteru napsala: „Poslední vzkaz – čelíme tvrdému bombardování, každou chvíli můžeme být mrtví. Jestliže zemřeme, mluvte o těch 200 tisících lidech, kteří jsou stále uvnitř. Nashledanou.“ V tweetu hovoří o lidech, kteří podle údajů mezinárodních organizací uvízli v obléhané části města. Může jich být až 250 tisíc.

O několik hodin později se na Twitteru objevil snímek dívky špinavé od prachu s textem, že přišly o dům, protože se stal terčem leteckých úderů. „Viděla jsem smrt a téměř jsem zemřela,“ napsala Bana. O tvrdých bojích ve městě na účet napsala i v pondělí: „Pod tvrdým bombardováním. Mezi životem a smrtí, prosím, modlete se za nás.“

Syrská armáda v pondělí oznámila, že dobyla klíčovou čtvrť Sáchúr a několik menších čtvrtí na severovýchodě Halabu, které byly doposud pod kontrolou povstalců. Agentura Reuters Fátimu kontaktovala, ta reportérům sdělila, že nyní s dcerou zůstávají u svých příbuzných a snaží se najít jiný dům, kde by mohly bydlet. Asi před třemi hodinami matka s dcerou uživatelům Twitteru vzkázaly, že jsou na útěku.

Ruiny v Aleppu po bombardování. Nálety ničí město a lidské životy:

Zobrazit celou diskusi