Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trump hrozí, že neuzná výsledek voleb. Co to znamená pro Ameriku?

Autor: Radka Zítková Autorka je členkou redakce nového zpravodajského webu Info.cz - 
8. listopadu 2016
22:49

Spojené státy a celý svět se už za několik hodin dozvědí, jak dopadl napínavý volební souboj mezi průzkumy favorizovanou Hillary Clintonovou a Donaldem Trumpem. Co se ale stane, když republikánský kandidát splní svoji hrozbu a výsledek hlasování neuzná? Odpověď je podle stanice NBC News překvapivě jednoduchá.

Nic. Americká ústava ani žádný jiný zákon totiž od poraženého kandidáta veřejné uznání porážky nevyžaduje. Podle NBC News by sice takový krok byl nezvyklý a pravděpodobně kontroverzní, na výsledku samotném by ale nic nezměnil. „Nejde o právní úkon,“ podotkl americký politolog Rick Hansen.

Řeč, ve které neúspěšný účastník souboje o Bílý dům uznává svoji porážku, má navíc poměrně krátkou tradici. Zvykem se stala až s nástupem televizního vysílání, které kromě mnoha jiných věcí na obrazovku přineslo i projevy politiků k národu.

Je tak klidně možné jen to, že Trump dopředu naznačil, že tradiční řeč poraženého kandidáta nepronese. Podle historika Scotta Farrise by se i v tom odrazilo, že realitní magnát není obvyklý politik, který musí myslet na případnou další kandidaturu a postavení ve straně. „Bude mít méně zábran při kritizování výsledku voleb,“ řekl Francis.

Jiná věc ale je, jaký dopad by Trumpovo rozhodnutí neuznat výsledek voleb mohlo mít na voliče. Podle průzkumů veřejného mínění by se v takovém případě 27 procent jeho stoupenců odmítlo smířit s volební porážkou (u Clintonové je to 11 procent voličů), což by ve společnosti mohlo dále prohloubit nedůvěru v politický systém. 

ČTĚTE VŠE K VOLBÁM V USA

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi