Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Další Marie Antoinetta? Kandidát na prezidenta neznal cenu tradiční čoko rolky

Autor: ČTK - 
26. října 2016
06:39

Kandidát na francouzského prezidenta Jean-François Copé si v rozhovoru uřízl pořádnou ostudu, když nedokázal správně odpovědět na otázku, kolik stojí v obchodech oblíbená čokoládová rolka. S odhadem deseti centů za kus tipnul více než desetkrát nižší cenu než ve skutečnosti, a vysloužil si tím posměch i kritiku médií a voličů na sociálních sítích.

„Nevím, nemám tušení, možná deset, patnáct centů,“ uvedl konzervativní politik v rozhovoru poskytnutém rádiu Europe 1 na otázku, kolik stojí v pekařství rolka známá jako pain au chocolat čili čokoládový chléb. Ve skutečnosti se prodává za 1,50 až dvě eura.

Britský list The Guardian označil Copého vyjádření za „okamžik Marie Antoinetty“. Politika, který se v listopadových primárkách utká o nominaci na prezidenta s Alainem Juppém nebo Nicolasem Sarkozym, tak list přirovnal k francouzské královně, která proslula svou odtržeností od každodenní reality poddaných. Když manželce Ludvíka XVI. v roce 1789 vysvětlovali, že se Pařížané bouří, protože nemají na chléb, doporučila, aby místo něj jedli koláče.

Kritika i posměch se na hlavu Copého snesla i na sociálních sítích. Podle jednoho z uživatelů stála čokoládová rolka 20 centů naposledy v roce 1986.

Copé: Rolku nekupuji

Přisadilo si i samotné rádio Europe 1. Na svém webu spustilo aplikaci s názvem „Jste také tak odtržení od reality jako Jean-François Copé?“, kde si mohou posluchači vyzkoušet svůj cenový odhad u jedenácti produktů denní potřeby.

Sám Copé vysvětlil svůj špatný odhad tím, že čokoládovou rolku nekupuje příliš často, protože dbá na štíhlou linii. Odmítl přitom, aby mu někdo udílel „morální lekce“.

Copé není první politik, který pohořel na otázce týkající se cen potravin. Bývalý americký prezident George Bush starší v roce 1992 nevěděl, kolik stojí krabice mléka, a někdejší britský premiér David Cameron zase před třemi lety musel bez odpovědi nechat otázku na cenu chleba.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pajato73 ( 26. října 2016 08:07 )

hmmm, tak uz vime, proc jsou nekteri politici takovi dementi.... nemusi mit Ahnung o svete a politice, ale o cenach potravin... tak to jooooo...

Zobrazit celou diskusi