Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bitva o Mosul pokračuje. Proti ISIS z jihu postupují Iráčané, ze severu Kurdové

Autor: ČTK, sou - 
18. října 2016
07:10

Irácké vládní jednotky podporované Kurdy i zahraničními spojenci v úterý pokračují v ofenzívě, která má za cíl dobýt Mosul ovládaný extremistickým Islámským státem (ISIS). Operace, jejíž přípravy trvaly několik měsíců, začala v pondělí a počítá se s tím, že potrvá několik týdnů. Panují obavy o osud 1,5 milionu civilistů žijících ve městě.

Irácká armáda postupuje od jihu a od severu směřují k městu kurdští pešmergové. Turecko oznámilo, že bojů se zúčastní také tisíce Iráčanů, které vycvičili turečtí vojáci. Předpokládá se, že postup budou zpomalovat četné nástrahy v podobě výbušnin. Islamisté se také brání nasazením sebevražedných atentátníků.

Podívejte se, kde leží irácký Mosul. Podívejte se, kde leží irácký Mosul. | Google Maps a Blesk - Aneta Schürgerová

OSN předem upozornila, že v prvních dnech bojů se vydá z Mosulu možná až 200 tisíc uprchlíků.

Nad operací bdí mezinárodní koalice pod vedením Spojených států, která poskytuje iráckým pozemním silám leteckou, logistickou a zpravodajskou podporu. Významnou pomoc zajišťují také vojenští poradci a zvláštní jednotky několika západních států.

nezadat1 ( 19. října 2016 13:46 )

To mě rozum nebere,jaký je rozdíl mezi Mosulem a Alepem?Podle tisku vraždění obyvatel v Mosulu je demokratický krok a v Alepu je to válečný zločin.Je mě u zadku kdo tam válčí,ale dokáže mě naštvat když za stejný zločin jeden dostane svatozář a druhý nálepku masový vrah.

noacojezase ( 18. října 2016 12:57 )

Jak si došel k závěru, že věřím tomu divadlu, mi asi navždy zůstane záhadou.

noacojezase ( 18. října 2016 10:43 )

Má pravdu předsedo.

fotrpjotr ( 18. října 2016 09:40 )

Až odtud amici zbaběle utečou,tak tam pošlou NATO.

dumik ( 18. října 2016 09:11 )

nejvíc prima na tom je, že civilistíů v Mosulu a okolí ani nevědí, že je válka, nehynou, domy nepadají, a pokud do nich voják vrazí, slušně se omluví, dost rozdíl proti osvobozování Alepa

Zobrazit celou diskusi