Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Oholení bojovníci, dětští agenti a miny: ISIS bojuje o Mosul

Autor: bru/ČTK - 
12. října 2016
11:45

Bojovníci Islámského státu (IS) zaminovali irácký Mosul, vykopali pod ním tunely a využívají děti jako agenty. S odvoláním na irácké a americké představitele o tom dnes informovala agentura Reuters. Irácká armáda několik měsíců připravuje ofenzivu proti IS v druhém největším iráckém městě, podle vlády by měla začít v krátké době.

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş dnes řekl, že Turecko se mosulské operace zúčastní, pokud do ní nebudou zapojeny syrské kurdské milice YPG. Turecko je řadí k teroristickým skupinám.

Mezi Irákem a Tureckem panuje napětí kvůli přítomnosti tureckých vojáků na iráckém území. Ankara tvrdí, že jsou tam, aby pomáhali cvičit irácké vojáky k bojům proti IS, Bagdád ale trvá na tom, že k turecké misi nedal svolení. Přítomnost Turků považuje za porušení suverenity. Kurtulmuş dnes ujistil, že turečtí vojáci ve výcvikovém táboře Bašika zůstanou, dokud nebude IS vytlačen z Mosulu. Podle agentury Reuters má Turecko na iráckém severu 2000 vojáků.

Podívejte se, kde leží irácký Mosul Podívejte se, kde leží irácký Mosul | Google Maps a Blesk - Aneta Schürgerová

Do sporů vstoupily USA

Do turecko-iráckého sporu se vmísily v úterý USA. Jejich ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, v němž se uvádí, že všechny zahraniční jednotky by měly v Iráku působit jenom ve spolupráci a se souhlasem tamní vlády.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý k napětí přispěl výrokem, že Turecko nemůže být vyloučeno z osvobozovací operace v Mosulu a že své vojáky z Bašiky nestáhne, jelikož turecká armáda nebude přijímat rozkazy z Bagdádu. Ještě předtím Ankara vyvolala v Bagdádu bouři tvrzením, že zapojí-li Irák do boje o převážně sunnitský Mosul šíitské milice, vyvolá válku mezi sunnity a šíity.

Agentura Reuters získala informace o situaci v Mosulu a podle svědků tam IS připravuje sebevražedné atentátníky. Umístil výbušniny pod mosty a znásobil hlídky. Členové islámské radikální organizace si prý oholili plnovousy, aby splynuli s ostatní populací. Vykopali také tunely, často mění svá velitelská stanoviště a hrozí smrtí všem, kdo budou hovořit o „osvobození“ Mosulu.

„Pohled na to, jak se z mosulských dětí stávají budoucí teroristé, je srdcervoucí...“

Ve městě je podle jednoho svědka vidět i osmileté děti s pistolemi. Dostaly za úkol získávat informace o občanech a předávat je IS. „Pohled na to, jak se z mosulských dětí stávají budoucí teroristé, je srdcervoucí. Řekl jsem svému sedmiletému synovi vše o autismu a poučil ho, aby se vyhnul naverbování tím, že bude předstírat duševní chorobu,“ řekl jeden svědek agentuře Reuters.

Humanitární organizace předpovídají velkou uprchlickou vlnu, v prvních dvou týdnech po zahájení bojů z Mosulu podle nich uprchne 200 000 lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

johanvonbahnhof ( 12. října 2016 12:32 )

Řešení je velice jednoduché, celý Mosul neosvobozovat, ale obklíčit a hezky utěsnit a rovnou srovnat se zemí kobercovými nálety, protože kdo tam měl zdravý rozum, ten již odtamtud dávno utekl. Teď tam již nejsou žádní civilisti, jak nám se USA snaží marně namluvit, jelikož přívrženci a rodinní příslušníci vypatlaných teroristických bestií, kteří těmto bestiím dělají "křoví" jsou taktéž ty samé vypatlané bestie a nemá cenu s nimi mít jakéhokoliv slitování!

Zobrazit celou diskusi