Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci z výboru kývli na iráckou misi české armády. Lékaři budou i u Mosulu

Autor: ČTK, sou - 
19. října 2016
10:30

Branný výbor Sněmovny podpořil vyslání českého zdravotnického týmu a výcvikových instruktorů do Iráku. Lékaři by měli do Iráku odletět už v prosinci. Celá mise, do které se v jednom okamžiku zapojí maximálně 30 vojáků, by měla trvat do konce roku 2018. Vyslání vojáků už schválila vláda, nyní ji musí odsouhlasit i Poslanecká sněmovna jako celek a Senát.

Iráckou misi výbor obrany projednával na mimořádném zasedání. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) za tím stojí „jistá urgence“. Vedení ministerstva a armády by totiž chtělo zdravotnickou jednotku do země vyslat už do dvou měsíců.

V Iráku budou působit v rámci americké polní nemocnice asi 70 kilometrů jižně od Mosulu, který irácká armáda se svými spojenci začala v těchto dnech osvobozovat od islámských extremistů. Léčit by měla zraněné koaliční i irácké vojáky. Podle Stropnického je vyslání zdravotníků důležité vojensky i politicky, posílí roli Česka v boji proti takzvanému Islámskému státu (ISIS).

Materiál dodají Američané

Zdravotnickou jednotku bude tvořit 17 vojáků, na místě bude šest měsíců bez rotace. Poté by ji mohli vystřídat další kolegové. Armáda počítá s vysláním týmu, ve kterém by byli zastoupeni chirurgové, anesteziolog i zdravotní sestry. Zdravotnický materiál zabezpečí americká nemocnice. 

Zároveň čeští zástupci s Irákem jednají o vyslání instruktorů z řad ženijního vojska. Do Iráku, kde by měli cvičit irácké vojáky, by mohli odjet během příštího roku.

Rezerva i pro případ nouze

Vyslání 30 vojáků by mělo stát maximálně 167 milionů korun. Podle Stropnického to je maximalistická varianta. Do země by totiž mělo nakonec jet vojáků o něco méně, navrhovaným rámcem 30 vojáků si armáda vytváří rezervu pro případ nutnosti. Ministr obrany předpokládá, že Česko za misi zaplatí 62 milionů korun. 

Česká armáda už do země v létě poslala letecké instruktory, kteří školí piloty bitevníků L-159. Irák je koupil právě z Česka. Irácké a kurdské ozbrojené síly také ČR podpořila zbraněmi a municí.

noacojezase ( 19. října 2016 15:04 )

Klídek, amíci jim budou krýt záda.

gabreta ( 19. října 2016 14:16 )

A v čem se Mosul liší od Aleppa? Asi v tom, že v Aleppu válčí Rusáci a v Mosulu šíří demokracii Amíci. Výsledek je stejnej. Tisíce mrtvých a města srovnaný se zemí. Jediný v čem se to liší, že Amíky směšný OSN upozorňuje a Rusáky varuje! Ne vždy je všechno stejné, stejné!

agfor ( 19. října 2016 12:10 )

Poslanci kývnou na všechno, zvlášť, když se jim z těch milionů, co to bude stát, zadře něco za nehty.

gabreta ( 19. října 2016 11:47 )

Tak až se budou vracet v pytlích, doufám že je budou vítat!

moiaza ( 19. října 2016 11:45 )

Bodejď by nekývli. Oni sami tam nemusí. To by pak zvedali ruce jinak.

Zobrazit celou diskusi